Nagyot zuhant az OTP árfolyama

Vágólapra másolva!
A forint és az állampapírpiac mélyrepülése mellett a magyar tőzsdén is lejtőre kerültek az árfolyamok hétfőn. A BUX közel három százalékkal esett, az OTP árfolyama 7,8 százalkot veszített az értékéből.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 478,70 pontos, 2,83 százalékos csökkenéssel, 16 452,80 ponton zárt hétfőn. Az OTP papírja tízmilliárd forintos forgalomban 7,8 százalékkal, 2835 forintra esett. A Mollal hárommilliárd forint értékben kereskedtek, árfolyama 0,88 százalékkal 16 850 forintra csökkent. A Richter 0,02 százalékkal, 36 290 forintra gyengült, 950 milliós forgalomban. Az 1,1 milliárd értékben forgó Magyar Telekom 3,09 százalékkal lett olcsóbb, záróára 501 forint volt.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője az [origo-nak azt mondta, a Fitch Ratings és a Standard&Poor's hitelminősítő cég pénteki és szombati, Magyarországról szóló negatív értékelését árazzák be a befektetők, azaz szabadulnak a papíroktól a kedvezőtlen kilátások miatt. A szakember szerint a következő napokban is nyomás alatt maradhat a magyar piac.

A tőzsdeindex már délután kettőkor is jelentős, 2,5 százalékos mínuszban volt. A vezető papírok közül akkor is az OTP volt a legmélyebben, 5,8 százalékkal gyengült reggel óta. A Mol 1,3, a Magyar Telekom 2,8, a Richter pedig 0,3 százalékos mínusznál tartott.

A tőzsdéken Európa-szerte csökkentek az árfolyamok hétfőn, a külföldi indexek fél-egy, esetenként két százalékkal gyengültek.