Több száz veszélyes fényfüzért foglaltak le a fogyasztóvédők

Vágólapra másolva!
Elsősorban a nagy áruházláncokat és a bevásárlóközpontok üzleteit vizsgálja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a hétfőn induló karácsonyi ellenőrzési sorozatában. A fogyasztóvédők október végén már majdnem négyszáz tűzveszélyes karácsonyi fényfüzért foglaltak le.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és megyei kormányhivatalok hétfőn kezdik meg ünnepek előtti ellenőrzéseiket - közölte a hatóság hétfőn. A közlemény szerint a hatóság laboratóriumban vizsgálja a többi között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát, és az üzletekben és a piacokon is végez ellenőrzéseket a veszélyes termékek kiszűrésére.

Az NFH közölte, hogy a budapesti felügyelőség már október végén, a Kőbányai út 25. szám alatti piacon tartott ellenőrzés során négyféle fényfüzérből vett mintát, és három típusból 381 darab áramütés-, illetve tűzveszélyes fényfüzért foglalt le.

A november 14-től december 23-ig tartó ellenőrzéseknél a felügyelőségek munkatársai azt vizsgálják például, hogy megfelelően tüntették-e fel az árakat, ellenőrzik az akciós ajánlatok valóságtartalmát, kivonják a forgalomból a veszélyes termékeket, illetve ellenőrzik a fogyasztói jogokkal kapcsolatos tájékoztatást.

Az NFH szerint az ellenőrzések "elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre és a bevásárlóközpontokra koncentrálnak", de a felügyelők jelen lesznek a kistelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is. A törvény szerint a kis- és középvállalkozásoknál első esetben a hatóságok nem szabnak ki pénzbírságot, viszont ellenőrzik, hogy a hiányosságokat a kereskedők a megszabott határidőn belül kijavítják-e - áll a közleményben.