Nincs nyoma a feszültségnek az IMF és a kormány megbeszélésein

IMF, International Monetary Fund, Nemzetközi Valutaalap
Vágólapra másolva!
Főosztályvezetőkkel, államtitkárokkal, banki szakemberekkel konzultál a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége. Egy esetleges új hitelmegállapodás nem is került szóba a találkozókon.
Vágólapra másolva!

Nem került szóba a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországra érkezett delegációjával folytatott tárgyalásokon egy új hitelmegállapodás lehetősége - mondták az IMF-fel zajló megbeszélésekre rálátó források az [origo]-nak.

Az IMF küldöttsége a múlt héten érkezett Budapestre, és november 24-én fejeződik be a látogatás. A vizit oka régóta ismert két dolog.

Egyrészt az IMF minden évben értékeli, alaposan átnézi a tagországait, az ország költségvetését, a pénzügyi szektort, a jegybanki tartalékokat nézik meg közelebbről, vagyis a teljes gazdaságpolitikáról alkotnak így képet.

A Valutaalap ezt az évenkénti vizsgálódását összeköti most egy másik programjával. Véget ért az IMF hitelfolyósítása, most félévente azért jönnek, hogy a folyósítási szakasz után képet kapjanak arról, hogy milyen állapotban van Magyarország, mint egy olyan állam, amely tartozik nekik.

A megbeszélések eddig szakértő szinten folytak, és így lesz ez a látogatás végéig. Így zajlott régebben is, vagyis az IMF tisztségviselői ellátogattak, ellátogatnak minisztériumokba, de ott főosztályvezetőkkel, helyettes államtitkárokkal, esetleg államtitkárokkal konzultálnak. Mennek a jegybankba, felkeresik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, beszélnek piaci szereplőkkel, nagyobb bankok elemzőivel is.

A megbeszéléseken nincsen nyoma annak a feszültségnek, ami kirajzolódna kormányzati, kormánypárti politikusok elmúlt hetekbeli megnyilvánulásai alapján. Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Matolcsy György hol udvariasan, hol nyersen fogalmazva mind-mind határozottan elutasította azt, hogy újra az IMF-hez forduljon az ország segítségért. A nemzetgazdasági miniszter szerint ez a gyengeség jele lenne.

Makroelemzők azonban egyre intenzívebben mondják azt, hogy nem ártana békülékenyebb hangnemet megütni és egy új, készenléti hitelmegállapodást kötni a Valutaalappal. A forint hajszálra van a történelmi mélypontjától, az állampapírhozamok egyre csak emelkednek, az elmúlt hetekben alig tudott hitelt felvenni az állam a piacról, a világ nyolcadik legkockázatosabb országává vált Magyarország, jövőre pedig az eddigieknél érdemben nagyobb összegű adósságot kell visszafizetnie az államnak. Nagy kockázatok övezik ennek a sikerét, ezért lenne jobb magunk mögött tudni az IMF-et, érvelnek makroelemzők.