Nincs szükség a Valutaalap hitelére Szijjártó szerint

Vágólapra másolva!
Nincs arra szükség, hogy a kormány készenléti hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője az MTV-nek azt mondta: a kormány nem szeretné azt, ha "bármilyen nemzetközi pénzügyi szervezet diktálná a magyar kormánynak az intézkedéseket".
Vágólapra másolva!

"Mi a pénzpiacokról finanszírozzuk magunkat, és képes Magyarország arra, hogy a saját lábán álljon" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A politikus hétfőn az MTV Ma reggel című műsorában a Demokratikus Koalíció felvetésére, miszerint a kormánynak készenléti hitelmegállapodást kellene kötnie az IMF-fel, azt mondta: "nincs rá szükség".

Szijjártó szerint tavaly nagy gazdaságpolitikai vita volt az IMF-hitelről, és a kormány akkor úgy döntött: nem akarja, hogy Magyarország nemzetközi pénzügyi szervezetek jóakaratától függjön. "Nem akartuk azt, hogy külföldről bármilyen nemzetközi pénzügyi szervezet diktálja a magyar kormánynak az intézkedéseket és kényszerítsen megszorításokat a magyar kormányra" - tette hozzá.

Szerinte akkor amellett döntöttek, hogy hiteles, átlátható gazdaságpolitikával Magyarország képes lesz magát a pénzpiacokról finanszírozni, és ez szerinte "így is lett". A döntés helyességét támasztja alá Szijjártó Péter szerint az is, hogy 2004 óta először sikerül három százalék alá csökkenteni az államháztartás hiányát Magyarországon. "Az államadósság csökkentésére az Európai Unióban pedig idén csak két ország, Svédország és Magyarország volt képes" - tette hozzá. Megerősítette: a kormány az eddigi gazdaságpolitikához tartja magát.