MNB: Nem indokolt a forint gyengülése

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Vágólapra másolva!
Az MNB nem változtat az alapkamaton, de "ha a kockázatkerülés tartósnak bizonyul", felmerülhet a kamatemelés.  
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjén kedden, de közleményében kijelentette: amennyiben az európai pénzügyi piacokat jellemző kockázatkerülés növekedése tartósnak bizonyul, szükségessé válhat a monetáris kondíciók fokozatos szigorítása.

A testület megítélése szerint a forint elmúlt időszakban tapasztalt leértékelődése nincs összhangban a magyar gazdaság fundamentumaival - tette közzé honlapján az MNB. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az árfolyam leértékelődése rontja az inflációs kilátásokat, és a gazdasági szereplők mérlegalkalmazkodási kényszerét is erősíti.

A Monetáris Tanács közleménye szerint a túlzott adósságot felhalmozó országok nem kerülhetik el a költségvetési megszorítást, ugyanakkor "Magyarországon ez a folyamat már évekkel korábban megkezdődött, így előtte járunk azoknak az országoknak, ahol még csak most kell meghozni a költségvetési helyzet egyensúlyának helyreállításához szükséges fájdalmas döntéseket". A közlemény szerint a kormány erős kötelezettséget vállalta a 3 százalék alatti hiánycéllal, ami megteremti az eladósodottság leépítésének alapját.

A monetáris tanács kedden nem kamatdöntő ülést tartott, a kiadott rövid közlemény az első reakció a hétfőn rekordot döntő forintra. A forint gyengülése mellett a magyar államkötvények hozamai is nőnek, miközben Magyarország országkockázati felára is a rekordot közelíti. Több cikk és elemző is hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországnak kamatemelésre vagy egy újabb IMF-hitelkeretre lenne szüksége.