Tiltakozók zárták le a Lidl két raktárának bejáratát

Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége elnöke, blokád alá vették a Lidl elosztóközpontját
Vágólapra másolva!
Előre be nem jelentett tiltakozó akciót kezdett a Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezete a Lidl két logisztikai központja ellen. Az aktivisták járműveikkel torlaszolták el a központokat, ezzel azonban megsértették a KRESZ-t, a rendőrség eljárást kezdeményezett ellenük. A szervező szerint addig maradnak, amíg a Lidl ki nem fizeti az alvállalkozókat, akik részt vettek a központok építésében.
Vágólapra másolva!

Kamionokkal, autókkal vonták blokád alá a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) aktivistái a Lidl két logisztikai központjait Szigetszentmiklóson és Székesfehérváron. Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke azt mondta, fellépésük akció, nem pedig demonstráció, így nem is jelentették azt be előre a rendőrségen.

Az aktivisták azért tiltakoznak, mert szerintük a Lidlnek meglenne a lehetősége, hogy kifizesse a két központ építésének alvállalkozóit, mégsem teszi. Valójában nem a Lidl tartozik közvetlenül az alvállalkozóknak, hanem a fővállalkozó Gropius Zrt., amely azonban felszámolásba menekült. Az alvállalkozók azt szeretnék elérni, hogy a Lidl kifizesse a számláikat.

Éliás Ádám szerint kedd késő délután mindkét helyszínen tart a blokád, amelyet addig tartanának fenn, amíg meg nem valósulnak a követeléseik.

A rendőrség igazoltatta a tiltakozókat, Éliás Ádám szerint "lehet, hogy eljárás is indul" ellene. A rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint szabálysértés miatt indított eljárást a tiltakozók ellen, mivel az autósok megsértették a KRESZ-t. Bár az út magánterületen van, nyitott a közforgalom előtt - érvelt a rendőrség. A szervezővel szemben ugyanakkor a gyülekezési joggal való visszaélés miatt indítottak eljárást, a demonstrációt ugyanis nem jelentették be.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra reggel kilenc körül érkezett a bejelentés arról, hogy mintegy hét jármű - kisebb teherautók és kisbuszok - állja el az egyik nagyáruházhoz vezető utat - mondta az [origo]-nak a szóvivő. A rendőrség úgy tudja, a tiltakozás mögött egy beruházásból eredő rendezetlen elszámolási vita van, és alvállalkozók próbáltak meg így érvényt szerezni az akaratuknak.