Huszonöt milliárd forint veszteségre számít a K&H a végtörlesztés miatt

Vágólapra másolva!
Az év első kilenc hónapjában alig termelt nyereséget, a harmadik negyedben pedig veszteséges is volt a K&H bankcsoport. A rossz eredményt a végtörlesztés miatti értékvesztés, a bankadó és a hitelportfólió romlása okozta - írja a keddi Világgazdaság. A hitelintézet nyolcezer ügyfele fizette eddig vissza devizahitelét.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedévben 12,3 milliárd forint veszteséget produkált a K&H bankcsoport - írja a szerdai Világgazdaság Hendrik Scheerlickre, a csoport vezérigazgatójára hivatkozva. A rossz eredmény oka, hogy a végtörlesztés miatt a csoportot több mint 25 milliárd forint értékvesztés érte. Ehhez jött még a 12 milliárd forint értékű bankadó.

November 9-ig a K&H bankcsoport 11 ezer ügyfele igényelte a végtörlesztést, közülük nyolcezren már vissza is fizették devizahitelüket, összesen 45 milliárd forint értékben. A csoport a kormány, a jegybank és a londoni szakértők elemzése alapján arra számít, hogy mintegy 87 ezer ügyfél 590 milliárd forint értékű devizalapú jelzáloghitelének húsz százalékát törleszthetik kedvezményes árfolyamon - írja a lap. Az előzetes számítások alapján összesen 25,2 milliárd forint veszteség érheti a hitelintézetet.

A bank tapasztalatai szerint az első fázisban azok törlesztettek, akiknek voltak tartalékaik, a közeljövőben viszont tovább nőhet azok aránya, akik forinthitelre váltanak. A bank saját ügyfeleinek nem kínál olyan hitelt, amelynek segítségével végtörleszthetnek: új hitelfelvevők viszont igényelhetnek ilyen célra hitelt a társaságtól.

A végtörlesztésről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.