A kormány engedélyezte, hogy a tárcák elköltsenek 75 milliárd forintot

befektetések válság idejére, pénz, hozam, nyereség, aktatáska
Vágólapra másolva!
Olyan pénzek kifizetését engedélyezte a kabinet, amelyek tavaly kötött szerződésekhez kapcsolódnak.
Vágólapra másolva!

Egy a keddi Magyar Közlönyben megjelent határozatával 75 milliárd forint elköltésére adott engedélyt a kormány. Olyan, tavalyról megmaradt pénzek kifizetése előtt tette szabaddá az utat a kabinet, amelyekre már leszerződtek a minisztériumok, egészségügyi intézmények, más állami szervek, és az esetek nagy részében már meg is kapták a megrendelt árut, szolgáltatást, de idén június végéig nem fizették ki a pénzt.

Ilyen pénzek kifizetésének engedélyezése szinte technikai aktus - magyarázták az [origo]-nak a költségvetési gazdálkodásra rálátó források. Jellemzően elhúzódó beruházásokkal, általában uniós projektekkel kapcsolatos kifizetéseket érinthet a kormányhatározat, valószínűsítették forrásaink. A 75 milliárd forint elköltésével, mivel a szerződéseket már tavaly megkötötték és a teljesítés is megtörtént, a kormány már rég kalkulált, az nem érheti meglepetésként, ezért a 3 százalék alatti hiánycél elérését sem veszélyezteti, emiatt nem kell újabb takarékossági csomagot készítenie a kabinetnek.

A legtöbb pénzt, 19 milliárd forintot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költheti el, ezen túl tízmilliárd forint feletti összeg megy ki uniós fejlesztésekre és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kasszájából.

A kormány november végén megnézi, hogy a 75 milliárd forintból mennyit utaltak ki a tárcák, más intézmények. A maradék pénz további sorsára nem tér ki a határozat.