Megéri még evázni? - egy adótanácsadó eva-kalkulátort készített

Vágólapra másolva!
Az egyik adótanácsadó cég kalkulátort indított, amelynek segítségével kiszámolható, hogy a vállalkozások az egyszerűsített vállalkozó adóval (eva) vagy az egyéb adózási formákkal járnak-e jobban jövőre. A kalkulátorban a még nem meghatározott paramétereket változtatni lehet.
Vágólapra másolva!

Pár napja még úgy volt, hogy jövőre eltörlik az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát. A kormánypárti frakciók hétfői döntése alapján jövőre mégis megmarad ez az adónem, de hogy a mostani 30 százalékkal szemben 35-re vagy 40 százalékra nőjön a kulcs, esetleg valami köztes megoldás jöjjön-e, nem dőlt el. Jövő hétfőn, az adótörvények parlamenti zárószavazásán pont kerül az ügy végére.

Az biztosnak látszik, hogy a mostaninál kevésbé éri majd meg evázni, az [origo]-nak nyilatkozó adószakértők szerint 40 százalékos kulcs mellett csak az adóoptimalizálók maradhatnak az evakörben, az igazi vállalkozóknak ilyen magas adókulcs mellett nem éri meg az egyszerűsített vállalkozói adó. A választ az eva mértékén túl a vállalkozás költséghányada, a havonta a vállalkozásból kivett, az egyéb közterhek (egyéni és munkáltatói járulékok) alapjául szolgáló jövedelem és még a gyerekszám is befolyásolja. Az adótanácsadással foglalkozó RSM DTM Zrt. kalkulátort készített, amelynek segítségével a vállalkozások kiszámolhatják az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alkalmazásával járó kiadásokat.

A kalkulátorral össze lehet hasonlítani az evás; a társasági adó hatálya alá tartozó társas, valamint a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó és a átalányadózást választó egyéni vállalkozó adóterheit és a belőlük felvehető adózott jövedelmet. A kalkulátorban az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja a minimálbér másfélszerese, illetve a minimálbér helyett a garantált bérminimummal mint járulékalappal számoltak, mert az a tapasztalat, hogy az evás vállalkozások többségének a főtevékenysége legalább középfokú végzettséghez kötött. A cég kalkulátora nem számol a szociális hozzájárulási adóval, amelyben egységesíteni tervezik az egészségbiztosítási járulékot, a munkaerő-piaci járulékot és a nyugdíj-hozzájárulást; de a 27 százalékos áfakulcsot figyelembe veszi.