Magyarországot is érintő vészterven dolgozik az EBRD

Vágólapra másolva!
Bár osztrák bankok tagadják, hogy ez lenne a szándékuk, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) aggódik amiatt, hogy a nyugati nagybankok a kelet-európai leánybankjaik rovására hajtanák végre az EU által előírt tőkekövetelményt. Emiatt vésztervet készít, hogy elkerülhető legyen az adósságválság kelet-európai terjedése.
Vágólapra másolva!

Vészhelyzeti terven dolgozik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), hogy megakadályozza az adósságválság átterjedését Kelet-Európára - írta szerdán a Die Presse című osztrák lap.

Az újság forrás említése nélkül közölt értesülése szerint az EBRD nem nyilvános keretek között a 2008-as Bécsi Kezdeményezéshez hasonló programról kezdett tárgyalásokat a hatóságokkal és a bankokkal, hogy elejét vegye a hitelezés beszűkülésének.

A Bécsi Kezdeményezés keretében a Lehman Brothers bankház csődjét követő időszakban a nyugat-európai bankok kötelezték magukat, hogy nem vonnak ki pénzt Kelet-Európából. Erik Berglöf, az EBRD vezető közgazdásza szerint a mostani helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-assal, a jelenlegi ugyanis "a nemzetközi banki tevékenység lényegét" érinti. Az új uniós rendelkezések szerint a bankoknak legkevesebb kilenc százalékra kell emelniük tőkemegfelelési mutatójukat, ehhez összesen 100 milliárd euróra van szükségük - idézte fel a lap. Az EBRD biztosítani akarja, hogy ne a kelet-európai leányvállalatok kárára történjen ez meg.

Osztrák nagybankok a lapnak nyilatkozva cáfolták, hogy az EBRD felvette velük a kapcsolatot az ügyben, és nem is érzik érintettnek magukat, mert nem akarnak tőkét kivonni a régióból. A helyzet a térségben nem olyan rossz, mint ahogy az EBRD látja, Magyarország kivételével mindegyik ország államadóssága alacsonyabb, mint a nyugatiaké - állították a Die Pressének nyilatkozva. A Raiffeisen Bank szóvivője mindamellett hozzátette azt is: a jelenlegi helyzetben indokoltnak tűnik egy platform, amelyen a bankok együttműködhetnek.