Megtiltaná a Fidesz a fogyasztói csoportok alapítását

Vágólapra másolva!
A fideszes többségű költségvetési bizottság benyújtott egy módosító indítványt, amely egy bekezdéssel megtiltaná a fogyasztói csoportok alakítását. A hitelre hasonlító termékekre több mint tíz éve vadászik az állam, a kormány már tavasszal indokoltnak tartotta a betiltásukat. A mostani javaslat csak az új csoport alakítására vonatkozik, a már meglévőkre külön szabályozást tart szükségesnek.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a parlament fideszes többségű költségvetési bizottsága a fogyasztói csoportok tilalmáról szóló módosító indítványát az országgyűlésnek, a javaslat szerint január elsejétől nem lehetne fogyasztói csoportot szervezni.

A fogyasztói csoportokra több mint tíz éve vadászik az állam több fogyasztóvédő intézménye, mert hitelezéshez nagyon hasonló termékekkel csábítják az érdeklődőket, miközben valójában egy sorsolásos rendszerű fogyasztói közösségről van szó. A megtévesztés miatt a Gazdasági Versenyhivatal többmilliós büntetést is kiszabott már.

A Szász Károly által vezetett PSZÁF 2010 novemberében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztói csoportok ellen szabályozási eszközökkel kéne fellépnie az államnak, mert a hagyományos fogyasztóvédő jogosítványok nem bizonyultak elégnek. Idén tavasszal a Nemzetgazdasági Minisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy "indokolt eszköz" lenne a fogyasztói csoportok betiltása.

November 16-án a költségvetési bizottság benyújtotta a módosító javaslatát, amely a fogyasztói csoportokat betiltaná, ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvénybe illesztené az előterjesztő.

A javaslat így definiálja a fogyasztói csoportot: "fogyasztói csoport alatt a csoport tagjai pénzének - díjazás ellenében - történő összegyűjtésén alapuló olyan csoportot kell érteni, amelynek célja, hogy minden tagja az általa előre meghatározott dolog tulajdonjogát a tagok befizetéseiből, előre meghatározott időtartamon belül - véletlenszerű vagy többletfeltételek vállalásától függő kiválasztás útján - a csoport segítségével megszerezze".

Az indoklás szerint a fogyasztói csoport kockázatot jelent a fogyasztó számára, mivel a szervező vállalkozás minimális saját tőkével rendelkezik, ezért nincs biztosíték a fogyasztó védelmére. "Piaci jelenlétük nem kívánatos" - fogalmaz az indoklás.

A szabályozás január elsejétől tiltaná meg a fogyasztói csoportok alapítását, nem foglalkozik azonban a már működő szervezetekkel. Az indoklásban szerepel, hogy most csak a fogyasztói csoportok terjedését akarják megakadályozni, a már létező csoportokat is szükséges azonban szabályozni.