Obama: Politikai akarat nélkül válságról válságra jut az EU

Vágólapra másolva!
Obama elnök megdícsérte Merkelt és Sarkozyt, de kritizálta az Európai Unió egészét a politikai akarat hiánya miatt. Az amerikai elnök szerint a piaci válság újra és újra megismétlődik, amíg Európa elő nem áll egy határozott tervvel.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök a politikai akarat hiánya miatt kritizálta az Európai Uniót, megdicsérte azonban Angela Merkelt és Nicolas Sarkozyt, illetve Olaszországot és Görögországot az adósságválság elkerüléséért tett erőfeszítéseik miatt - írta a Reuters.

Az elnök szerint az adósságválság egészen addig folytatódni fog, amíg Európa nem áll elő egy konkrét tervvel az adósság kezelésére. "A probléma jelenleg a politikai akarat problémája. Nem egy technikai nehézség" - mondta Obama az ausztáliai Canberrában egy konferencián.

"Azt gondolom, hogy Sarkozy elnök és Merkel kancellár részéről megvan a valós szándék, de túl bonyolult a politikai berendezkedésük" - mondta Obama a lassú uniós egyeztetésekre utalva. Hozzátette, Olaszországban és Görögországban előrelépést tapasztalt a nemzeti egységkormányok felállításával, amelyek jelentős reformokat fogadhatnak el. "De ezen a ponton Európa egészének a közös ügy mögé kell állnia" - mondta.

A Reuters szerint Obama beállt abba a kórusba, akik egy nagyobb európai intézkedési tervet követelnek a két éve tartó adósságválság megoldására. "Amíg le nem teszünk egy konkrét, bármilyen megoldásra nyitott, a piac számára világos üzenetet hordozó tervet, addig újra és újra piaci zavarokkal fogunk szembesülni" - mondta Obama.