Rekordszintű adóhiányt halmozott fel a diósgyőri acélművek

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
Csökkent a 100 millió forint fölötti adóhiánnyal bíró cégek száma, az együttes adóhiányuk azonban emelkedett tavaly óta. A legnagyobb tartozó a felszámolás alatt álló diósgyőri DAM 2004, amely a Feketelista.hu adatai szerint 1998 óta a legnagyobb, több mint 6 milliárdos hiányt halmozta fel.
Vágólapra másolva!

2011-re körülbelül ötmilliárd forinttal növekedett az adóhatóság által feltárt adóhiány, elérve a 142,5 milliárd forintot. Ez nem azonos a be nem fizetett adóval, amely a Feketelista.hu szerint 2200 milliárd forint fölött van, hanem csak az, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feltárt.

A Feketelista.hu adóhatósági adatok alapján összeállította a 100 millió forint fölötti adóhiánnyal rendelkező cégek listáját. A kimutatás szerint 458 cég tartozik ennél több pénzzel (ez huszonnéggyel kevesebb, mint egy éve), míg 19 olyan vállalat van, amelyek adóhiánya az egymilliárd forintot is meghaladja.

A legnagyobb megállapított adóhiánya a felszámolás alatt álló DAM 2004 Kft.-nek, vagyis a diósgyőri acélműveknek van, a vállalat 6,728 milliárd forinttal tartozik az államnak a NAV megállapítása szerint. A Feketelista.hu azt állítja, az 1998 óta vezetett adatbázisban ez a legnagyobb eddigi összeg.

Bár a Feketelista.hu kimutatása szerint a 100 millió forint fölötti adóhiánnyal bíró cégek körülbelül fele budapesti, fele vidéki, a legnagyobb tartozók közt a fővárosiak dominálnak, az első húszból csak 8 vidéki.