Hun-türk egyesületet támogatna 150 millióval egy fideszes képviselő

2011.11.17. 20:20

Többek között az Erkel Színházat, a Puskás Ferenc Stadiont és új kerületi bíróság létrehozását támogatnák az evabevételekből a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványaikban fideszes képviselők. Egyikük 150 millió forintot adna a Magyar-Turán Alapítványnak, az indoklás szerint azért, mert Magyarország legnagyobb hagyományőrző eseményét szervezi.

Hétmilliárd forinttal támogatná Bánki Erik, a sport- és turizmusbizottság fideszes elnöke a Puskás Ferenc Stadion és az Albert Flórián Stadion újjáépítését. A képviselő a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó módosító indítványában azt javasolja: az evabevételből finanszírozzák a felújításokat. Indoklásában azt írta, hogy a két létesítmény jelenlegi állapotában nem alkalmas arra, hogy a kiemelten nagy érdeklődésű sportrendezvényeknek, koncerteknek otthont adjon. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Farkas Sándor közös módosító indítványa szerint, mivel 2012-ben Magyarországon rendezhetik a kettesfogathajtó-világbajnokságot, szükséges 75 millió forintot biztosítani erre.

A frakcióvezető egy másik javaslatával 1,6 milliárd forintot biztosítana a bírói és az ügyészi illetményalap növelésére, a címpótlék alkalmazási körének bővítésére, a "mozgóbírói" pótlék bevezetésére, a Pest Megyei Bíróság épülete rekonstrukciójának elkezdésére, valamint egy új kerületi bíróság kialakítására, amely a Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékességi körébe tartozó kerületek leválasztásával jönne létre. L. Simon László, a kulturális bizottság elnöke ugyancsak az evabevételből 1,7 milliárd forintot biztosítana az Erkel Színház rekonstrukciójára. Százmillió forintot pedig a budapesti Ötvenhatosok terén kialakítandó új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megvalósításáról szóló kormányhatározathoz kapcsolódó közgyűjteményi feladatokra.

Az ugyancsak fideszes Bányai Gábor - a társaságiadó-bevételből - 150 millió forintot juttatna a Magyar-Turán Alapítványnak, amely évek óta főszervezője a Kurultajnak, ami indoklása szerint Magyarország legnagyobb hagyományőrző eseménye. Az alapítvány 2012-ben rendezi meg "a hun-türk tudatú népek közös gyűlését, amelyre több mint egy tucat ország küldötteit várják a szervezők" - érvelt javaslata mellett a képviselő.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke a korhatár előtti szolgálati ellátásokra jutó összeget 9 milliárd forinttal csökkentené, így biztosítva, hogy jövőre a belügyminiszter irányítása alá tartozó fegyveres szervek hivatásos állományának tiszthelyettes és zászlós rendfokozatú tagjai átmenetileg havi bruttó 14 ezer forint kiegészítő juttatást kapjanak. A képviselő vasúti hidak és acélszerkezetek felújítására 4,1 milliárd forintot juttatna a tervek szerint növekvő evabevételekből. Ez lenne a forrása a Magyar Művészeti Akadémia 500 millió forinttal emelkedő támogatásának is, amit ugyancsak indítványozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK