Az olcsó kötelezők apasztják a biztosítók bevételeit

Vágólapra másolva!
Tizennégy milliárd forinttal csökkent a biztosítók bevétele az előző évhez képest. A díjbevételek csökkenését döntően a gépjármű-biztosítások díjainak mérséklődése okozta a Mabisz szerint.
Vágólapra másolva!

A biztosítók díjbevétele 2,2 százalékkal csökkent 2011 első háromnegyed évében, a befolyt 623,4 milliárd forint több mint 14 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi év hasonló időszakának díjbevételénél - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn. Az életbiztosítási díjbevételek 323,4 milliárd forintos összege gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbival, míg a nem életbiztosítási üzletágak idei első háromnegyed éves 300 milliárd forintos díjbevétele 14 milliárd forinttal - 4,4 százalékkal - volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

"Célunk, hogy a folyamatos díjas termékek minél nagyobb arányban szerepeljenek az életbiztosítási díjbevételeken belül, mivel ezek szolgálják a valóban hosszú távra szóló öngondoskodást" - jelentette ki Molnos Dániel, a Mabisz főtitkára.

A Mabisz közlemény szerint a díjbevételek csökkenését döntően a gépjármű-biztosítások díjainak mérséklődése okozta. A kgfb-díjak is lejtmenetre kapcsoltak: az egy évvel korábbi 29 ezer forint helyett az idei első háromnegyed év végén 23 486 forint volt egy "átlagos" gépjármű éves kötelezője. "A díjak csökkenése mögött pozitív jelenség, hogy a személyi sérüléses balesetek száma folyamatosan csökken, így az alacsonyabb kárkifizetés alacsonyabb díjakat tud eredményezni" - közölte a főtitkár.

A közlemény szerint a kgfb-piac fontos idei eseménye, hogy a szövetség tovább finomította, még inkább felhasználóbaráttá tette a 2010-ben elindított Díjnavigátorát. Az eszköz célja a fogyasztók valóban hiteles, üzleti érdekektől mentes tájékoztatása. "Nem véletlen, hogy a Díjnavigátor Európa olyan nagy piacain is érdeklődést keltett, mint a német vagy a francia. A társszövetségek jelezték, szeretnék közelebbről megismerni az európai fogyasztóvédelmi törekvések élvonalába tartozó Díjnavigátort" - emlékeztetett rá Molnos Dániel.