Átlagosan hatezer forint lesz a baleseti adó

Vágólapra másolva!
Az adócsomag részeként hétfőn elfogadott baleseti adó átlagosan hatezer forintos költséget jelent az autótulajdonosoknak. A Biztosítás.hu internetes alkusz szerint az adó a váltással a legtöbb esetben megspórolható.
Vágólapra másolva!

A hétfőn elfogadott adócsomag részeként a parlament a baleseti adó korábbi tervezetét is elfogadta. Ezt a biztosítók fizetik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díja után, a kulcsa 30 százalék. A mostani kgfb-kampányban már felhívták a biztosítók az ügyfelek figyelmét, hogy a közölt díjak várhatóan 30 százalékkal emelkednek az adó miatt. A 30 százalékos kulcs mellé bekerült egy napi 83 forintos maximális adó, amely a nagyobb teljesítményű és nagyobb kockázattal járó kocsik tulajdonosainak kedvez.

A Biztosítás.hu internetes alkusz adatai szerint a baleseti adó az autótulajdonosok esetében mintegy 3-6 ezer forintot jelent majd évente, amely a váltással a legtöbb esetben megspórolható. A gépjármű-tulajdonosoknak az adót az általuk fizetett díjrészletekkel együtt kell majd megfizetniük 2012-ben. Az adóból a költségvetés mintegy 25 milliárd forintos bevételt vár.

A baleseti adó legkisebb mértékben a motorkerékpárok és a személygépjármű-tulajdonosok kötelező díját emeli, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat. Míg egy motorkerékpár esetében 1-2 ezer forint lesz az adó átlagos mértéke, addig a személygépjárművek esetében ez hatezer forint körül alakul.

A Biztosítás.hu szerint az idén kötelező biztosítást váltó autósok az adó tekintetben is jobban járnak majd. Ugyanis az idei alacsony váltási átlagdíj miatt (ez jelenleg 12 500 forint) a biztosítót váltó autósok adója jövőre átlagosan csak 3750 forint lesz.

Az alkuszcég szerint túl a kampány felén már az is kijelenthető, hogy az idén biztosítót váltó személygépjármű-, illetve motorkerékpár-tulajdonosok az adó mértékénél többet tudnak megtakarítani a jövő évi kötelező díjukból, mint a díjukra rakódó adó mértéke. A Biztosítás.hu által regisztrált 17 500 forintos átlagos megtakarítás ugyanis lényegesen nagyobb a fizetendő néhány ezer forintos adónál.

A Biztositás.hu az [origo] szolgáltató partnere.