Kartellgyanú miatt indított eljárást lakossági nagybankok ellen a GVH

Vágólapra másolva!
A GVH információi szerint a magyar lakossági bankpiac több jelentős szereplője egymással összejátszva, egy időben és azonos mértékben emelte meg a kamatait szeptemberben.  
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán eljárást indított az OTP Bank, az Erste Bank, az MKB Bank, a Raiffeisen Bank, a CIB Bank, az Unicredit Bank és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen - közölte a hatóság szerdán.

Az indoklás szerint a GVH észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiac több jelentős szereplője 2011. szeptember 22. után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben - 0,5-2 százalékponttal - megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatait, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A GVH információi szerint a bankok egymással párhuzamosan végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás. A GVH azt gyanítja, hogy a bankok a devizahitelek kedvezményes végtörlesztése miatt magasabb kamatozású termékek bevezetéséről egyeztek meg. (A devizahitelek kedvezményes végtörlesztéséről itt olvashat részletesen.) A hatóság szerint a bankok megállapodtak a Fundamenta-Lakáskasszával is, ennek eredményeként pedig az ügyfelek számára elérhető konstrukciók drágábbak lettek.

A Bankszövetség szerda délután a GVH-eljárás megindítására reagálva közölte, hogy "a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást". Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke a közleményben azt írja, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Magyar Bankszövetség november 3-án megállapodott arról, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatos feladatokat egymással egyeztetve, a bankok szakmai javaslatából kiindulva oldják meg. A felek megállapodtak abban, hogy ezen teljes időszakban biztosítják a kiegyensúlyozott és nyugodt tárgyalási hátteret, és tartózkodnak minden további lépéstől, a szakmai tárgyalássorozat a napokban kezdődik.