Kétéves csúcson az egyéves magyar adósságpapírok hozama

MNB, Magyar Nemzeti Bank, állampapír hozam, bankjegy, pénz, Állami Pénzverde
Vágólapra másolva!
A csütörtöki aukción sikerült túladni a magyar állampapírokon, de csak a befektetők a két héttel korábbinál magasabb áron voltak hajlandóak megvenni azokat.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön 30 milliárd forint értékben kínált fel tizenkét hónapos kincstárjegyeket a befektetőknek, akik több mint 80 milliárd forint értékben tettek ajánlatot.

Ez átlagos befektetési érdeklődést, közel háromszoros lefedettséget jelent, ami részben annak köszönhető, hogy az ÁKK az szokásos 40 milliárd forint helyett csak 30 milliárd forint értékben ajánlott fel papírokat.

Az aukció eredménye abból a szempontból kedvező, hogy az elmúlt hetekben nehezen sikerült túladni az állampapírokon, ugyanakkor a kincstárjegyek a korábbinál jóval magasabb áron keltek el. A csütörtökön eladott állampapírokra fizetendő az előző - két héttel korábbi - aukció hozamát 28 bázisponttal, a szerdai piaci hozamnál pedig 9 bázisponttal magasabb, 7,07 százalékos hozamot kell fizetnie az államnak. Hasonló magasságban legutóbb több mint két éve volt az egyéves kincstárjegyek aukciós hozama, 2009 szeptemberében 6,99 százalékos hozam mellett sikerült eladni azokat.