Adómentes támogatást adhatnak a munkaadók a végtörlesztőknek

2011.11.24. 13:08

A munkaadók 7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak dolgozóiknak a végtörlesztésre. Ha valaki már végtörlesztett, akkor is kérheti a munkáltatójától az adómentes támogatást - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak dolgozóiknak a munkáltatók a rögzített árfolyamú végtörlesztésre - közölte a Fidesz szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Selmeczi Gabriella  kiemelte: támogatásról van szó, nem hitelről.

A pénzt közvetlenül a hitelező bankszámlájára kell utalnia a munkáltatónak, és ha valaki már végtörlesztett, akkor is kérheti a munkáltatójától az adómentes támogatást. Ebben az esetben - megegyezés esetén és a szükséges iratok bemutatása után - a munkavállaló megkapná a pénzt a foglalkoztatójától.

Arra, hogy az adómentesség mind a munkáltatóra, mind pedig a munkavállalóra vonatkozik-e, a Fidesz szóvivője azt válaszolta: ha a 7,5 millió forintot vagy az alatti összeget megkapja a dolgozó a munkaadójától, akkor azt a támogatást nem terheli adó.

Selmeczi Gabriella szerint a munkaadóknak is érdekük, hogy segítsék munkavállalóikat "a devizaadósság csapdájából való kiszabadulásban", hiszen "nyilván teljesen másképp dolgozik egy ember, akit nem nyomaszt az, hogyan fogja törleszteni a részleteket". A szóvivő egyúttal arra biztatta az embereket, hogy keressék meg munkáltatójukat, és éljenek az adómentes támogatás lehetőségével.

 

Korábban már élt az a szabály, hogy a devizahitelesek a végtörlesztéshez adómentesen eladhatják ingatlanjukat, és ehhez hasonlóan az egyenesági hozzátartozótól kapott támogatás után sem kell adót fizetni.

A végtörlesztés szabályai egyébként nem változnak, ugyanúgy az év végéig kell bejelenteni az igényt, és 2012. február végéig kell teljesíteni. Selmeczi Gabriella szerint jelenleg nincs tervben kezdeményezés a határidők kitolására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK