Várhatóan kivégzi az egyszámjegyű forinthitel-kamatokat kedden az MNB

MNB, Magyar Nemzeti Bank, államkötvény, hozam
Vágólapra másolva!
A jegybank nem tehet mást, mint hozzáfog a kamatemeléshez, erre számítanak legalábbis az elemzők. Ha csak fél szívvel, túl kicsit emel a monetáris tanács, akkor a piac napokon belül újabb szigorítást kényszeríthet ki a piaci várakozások szerint. Fél év múlvára 7,5 százalékra várja a piac a kamatot, amely most 6 százalékon áll már január óta.
Vágólapra másolva!

Be kell hogy indítsa a kamatemelést a jegybank, ha nem teszi, vagy kicsit lép, a forint tovább gyengül és a piac nagyobb kamatemelésre kényszeríti az MNB-t, mintha magától tette volna meg - így összegezhető, hogyan vélekednek az elemzők és mit üzen a befektetői várakozásokat tükröző állampapírpiaci hozampálya.

A monetáris tanács kedden tartja kamatdöntő ülését. A testület azt követően, hogy a Moody's csütörtök este bóvliba minősítette le Magyarország adósságát, az állampapírpiac lefagyás közeli állapotba került, az ország csődvalószínűségét mérő cds-felár soha nem volt még olyan magasan, mint pénteken, a forint megközelítette a történelmi mélypontját, várhatóan elszánja magát az alapkamat növelésére.

Már a leminősítés előtt is szigorítást várt a piac, három-hathónapos időtávon egy százalékponttal magasabbra várta a kamatot a mostani 6 százaléknál, az állampapírok hozama alapján ezt árazták a befektetők, és az elemzők között is többségben voltak, akik szerint nem halogathatja tovább a kamatemelést. (A kamat január óta 6 százalék.) A monetáris tanács két héttel ezelőtti, szokványosnak nem mondható közleményéből is azt olvasta ki a piac, mintha az lett volna a kamatemelés előtti utolsó próbálkozás.

A leminősítés ezt a várakozást felerősítette, a Reuters és a Portfolio.hu felmérésében részt vevő elemzők és londoni bankárok döntő többsége a fél százalékpontos emelést valószínűsíti. Voltak olyan elemzők is, akik szerint ennél is nagyobbat, 1 vagy akár két százalékpontos szigorítást követelnének meg az események az MNB-től.

Sokan úgy gondolják az elemzők közül, hogy egy "félszívvel" végrehajtott, negyed százalékpontos kamatnövelés csak olaj lenne a tűzre, a piac azt olvasná ki a döntésből, hogy a monetáris tanács szeretné megúszni a szigorítást, ezzel azonban az ellentétes hatást váltaná ki a jegybank, a forint új történelmi mélypontra gyengülne és akár napokon belül újabb kamatemelésre kényszerülne a monetáris tanács.

Az állampapír-piaci hozampálya alapján a piac év végére 7 százalékos kamatot áraz, tavasszal pedig 7,5 százalékra mehet fel az alapkamat. Ha így lesz, azzal a devizahitelüket forinthitellel kiváltók helyzete is nehezebbé válik. A magasabb jegybanki alapkamat miatt a bankok is drágítják a forinthiteleket.

A bankok azonban nem azonnal árazzák át a termékeiket, a múltbeli gyakorlat alapján egy-két hónap is eltelhet, amíg a magasabb kamatú kölcsönökkel előállnak a hitelintézetek. Már most is csak elvétve akad 10 százalék alatti thm-mel kínált forinthitel, egy jegybanki kamatemelési ciklus beindítása azonban szinte biztosan az egyszámjegyű forinthitelek kihalásához vezet.