Megszüntetné a gyermekmunkát a kakaóiparban a Nestlé

Vágólapra másolva!
A nyugat-afrikai kakaóiparban dolgozó közel 1,8 millió gyerek miatt indított vizsgálatot saját cégénél a Nestlé. Az élelmiszer-ipari óriás szerint nehezen követhető a kakaó afrikai útja, de törekedni kell rá, hogy kiszűrjék a gyermekmunkásokat.
Vágólapra másolva!

Harcot hirdetett a kakaóiparban dolgozó gyermekmunkások ellen a Nestlé. Az élelmiszer-ipari óriás januárban egy nemzetközi szervezettel együttműködve ellenőrizteti azokat a nyugat-afrikai ültetvényeket, ahonnan a cég is beszerzi az általa gyártott csokoládé alapanyagát - írja a brit BBC.

Egy az Egyesült Államok által támogatott kutatás márciusban rámutatott, hogy közel 1,8 millió afrikai gyerek dolgozik a kakaóültetvényeken. A kakaóipar gyártói már tíz évvel ezelőtt aláírtak egy egyezményt, amelyben lefektették, hogy kiszűrik a gyermekmunkásokat az iparágból. A Nestlé hétfőn nyilvánosságra hozott közleménye szerint a kakaófeldolgozás egy hosszú, többlépcsős folyamat, ahol a vállalatoknak nehéz eldönteniük, hogy az általuk felhasznált kakaó melyik ültetvényről származik és kik dolgozták föl korábban azt.

A Nestlé közleménye szerint a vállalat és a Fair Labor Organization (FLA) nevű szervezet emberei januárban kezdik meg a nyugat-afrikai ültetvények vizsgálatát. A kutatás eredményét a Nestlé jövőre publikálja, de - mint mondták - a gyermekmunkának nincs helye a Nestlé vállalatnál. "A problémát nem tudjuk egyedül megoldani, de a közös munka az FLA-val hatékony segítséget jelent" - közölték.