Bóvlikategóriába sorolta Romániát a Standard&Poor's

Standard & Poor's, hitelminősítő székház, New York,
Vágólapra másolva!
A román devizaadósság után a lejben fennálló tartozásoktól is megvonta a befektetésre ajánlott minősítést a Standard&Poor's. Az indoklás szerint a hitelminősítő változtatott saját módszertanán, és kevésbé tesz különbséget a hazai valuta vagy a deviza közt.
Vágólapra másolva!

A lejben fennálló román államadósságtól is megvonta a befektetésre ajánlott minősítést kedden a Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő. A cég a hazai valutában kibocsátott, hosszú és rövid lejáratú román államadósság besorolását az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról "BB plusz/B"-re rontotta, stabil kilátással. A Standard&Poor's a román devizaadósságra eddig is befektetési szint alatti osztályzatot adott, ezt most is megerősítette.

A Standard&Poor's a lépést osztályzati módszertanának felülvizsgálatával indokolta. E felülvizsgálat eredményeként szűkül a különbség a besorolással ellátott országok hazai valutában és devizában fennálló adósságainak osztályzatai között, tekintettel arra, hogy a hitelminősítő szerint az egyes adós országok kormányai a globalizáció hatására valószínűleg mind kevesebb késztetést éreznek a különbségtételre saját valutájukban és devizában vezetett adósságaik között adósságátrendezés esetén.