Százmillióra büntette nyugdíjpénztári szabálytalanságokért az AXA-t a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Százmillió forintra büntette az AXA alapkezelőjét a PSZÁF, mert a hatóság szerint a cég indokolatlan többletköltségekkel csökkentette a magán-nyugdíjpénztári tagok nyugdíjcélú megtakarításait. A felügyelet a történtek miatt pert is indított, és nyomozást kezdeményezett.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 100 millió forint bírságot szabott ki az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.-re, és felszólította a pénztári vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályi előírások betartására - közölte kedden a PSZÁF.

A pénzügyi felügyelet vizsgálata szerint az AXA nyugdíjpénztára indokolatlan többletköltséget okozott magán-nyugdíjpénztári tagjainak egyes, az AXA alapkezelője által kezelt befektetési alapokban történt befektetéseivel. A nyugdíjpénztár által kimutatott, a hatóság szerint jogtalan többletköltség 808 millió forint volt, amelyből az AXA alapkezelője csak 158 millió forintot térített meg.

A PSZÁF megállapította, hogy a vagyonkezelő több esetben közvetett befektetési eszközökbe - az alapkezelő által létrehozott, döntően a pénztár által lejegyzett, viszonylag kisszámú értékpapírt magába foglaló befektetési alapokba - helyezte el a pénztári megtakarításokat, noha az ugyanolyan befektetési összetételt megvalósító közvetlen befektetések lényegesen olcsóbbak lettek volna.

Kirívóan súlyos jogsértésnek minősítette a hatóság, hogy a vagyonkezelő nem a pénztár érdekeivel összhangban járt el. Az ugyanis az indokolatlan többletköltség felszámítása révén csökkentette a magán-nyugdíjpénztári tagok nyugdíjcélú megtakarításainak összegét, miközben az alapkezelési díjon keresztül neki közvetlen vagyoni előnye származott.

A PSZÁF a Fővárosi Bíróságon közérdekű igényérvényesítési eljárást indít az AXA alapkezelőjével és nyugdíjpénztárával szemben, hogy elérje a volt és jelenlegi magán-nyugdíjpénztári tagokat illető többletköltség visszafizetését. Az ügyben a PSZÁF a nyomozó hatósághoz is fordult.

Az AXA csoport Magyarország (AXA) keddi közleménye szerint "megdöbbenéssel értesült" a Pszáf határozatáról. A cég szerint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárnál "a pénztári vagyonkezelés során fölmerült költségek jogszerűségének áttekintésére 2010-ben indított felügyeleti vizsgálat során, csakúgy mint a vizsgálat tárgyát képező, 2007. és 2010. közötti időszakban, az Alapkezelő jóhiszeműen, a mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelően végezte tevékenységét".

Az AXA egyelőre vizsgálja a PSZÁF határozatát.