Kgfb: több alkusz kalkulátora is félrevezető a PSZÁF szerint

Baleset, biztosítás, baleseti adó, adócsomag, illusztráció
Vágólapra másolva!
A független biztosításközvetítők kalkulátorai sokszor más eredményt dobtak ki, mint amennyit a biztosítók saját honlapjukon írnak. Az alkuszok folyamatosan javítják a kalkulátoraikat, de a PSZÁF nem lankad.
Vágólapra másolva!

A kgfb-kampány október 30-án kezdődött, azóta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) többször megnézte a jelentős piaci súlyú független biztosításközvetítők honlapjainak díjkalkulátorait, és az ezeken számított díjakat összevetette a biztosítók honlapjain kalkulált díjakkal. A díjkalkulátorok első áttekintése után a PSZÁF megállapította, hogy több független biztosításközvetítőnél eltérnek a díjszámító programjukkal kalkulált, és a biztosítók által az országos napilapokban megjelentetett díjtarifában közzétett feltételekkel kalkulált díjak - áll a felügyelet közleményében.

A PSZÁF a független biztosításközvetítői díjkalkulátorok folyamatos figyelemmel kísérése során azt tapasztalta, hogy a piaci szereplők folyamatos korrekciókat végeznek a díjkalkulátorok igénybe vételével számított díjak és a biztosítók honlapján kalkulált díjak eltéréseinek kiküszöbölése a biztosítói kedvezmények pontos alkalmazása érdekében.

A PSZÁF ezek alapján szólította fel az érintett független biztosításközvetítőket arra, hogy a díjkalkulátorok működtetésekor feleljenek meg a fogyasztók megfelelő, korrekt és teljes körű tájékoztatását szolgáló elvárásoknak. A PSZÁF szerint elengedhetetlen, hogy a független biztosításközvetítők honlapján elérhető díjkalkulátor pontosan tartalmazza mindazon kedvezményeket, pótdíjakat és egyéb feltételeket, amelyeket az egyes biztosítók díjhirdetésükben közzétettek. Ezért a közvetítőknek megfelelő körültekintéssel kell eljárniuk a díjkalkulátorok paraméterezésekor, különösen a kedvezmények és pótdíjak mértéke, az igénybe vehető kedvezmények maximuma és a biztosítók által alkalmazott, a biztosítási díj minimumaként meghatározott összeg pontos feltüntetése érdekében. A független biztosításközvetítők csak így garantálhatják, hogy a leendő szerződő fogyasztók a honlapjukon elvégzett díjkalkulációja megegyezzen a biztosítók honlapján végzett kalkuláció eredményével.

Arra is kérte a felügyelet a független biztosításközvetítőket, hogy díjkalkulátorukat folyamatosan ellenőrizzék, és a hibákat mihamarabb javítsák ki. A független biztosításközvetítők fordítsanak kiemelt figyelmet az általuk működtetett díjkalkulátorban szereplő, a fogyasztók tájékoztatását szolgáló funkciók megfelelő és pontos tartalmi kialakítására.

A PSZÁF e követelmények teljesítését a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel kíséri.