Pénz áramlik a céges energiahatékonysági fejlesztésekbe

Vágólapra másolva!
Novemberben felpörgött a vállalati energiahatékonysági piac, erre utal, hogy mind hazai, mind nemzetközi intézmények forrásokat csoportosítottak a területre, és van olyan cég is, amely szolgáltatásaival akarja kiaknázni a területet.
Vágólapra másolva!

Bár az állam támogatására nem számíthatnak a zöldülni vágyó vállalkozások, több forrás is rendelkezésükre áll az energiahatékonysági beruházásokra. Novemberben ráadásul a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hazai és külföldi támogatást is kaptak, több intézmény rámozdult a vállalkozások energiahatékonysági beruházásaira.

Az Európai Fejlesztési Bank 50 millió euró összegű, hosszú lejáratú hitelkeret biztosításáról állapodott meg a Raiffeisen Bankkal. A pénzt a bank "elsősorban a lakásszövetkezeti és energiaszolgáltatásban érdekelt kkv ügyfelei, továbbá középvállalatok, valamint egyéb állami és magánvállalkozások számára nyújtja" - közölte a pénzintézet. A forrás energiahatékonysági projektek megvalósítására használható fel. A kedvező kamatozású hitel mellé az Európai Bizottság vissza nem térítendő támogatása is társul.

Rendelkezésre áll a kkv-k számára az új Széchenyi-terv pályázata is, aminek épületenergetikai kerete ugyan idén kimerült, de várhatóan jövőre újabb források nyílnak meg. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közölte, hogy több mint 160 milliárd forint átcsoportosítására tett javaslatot, vagyis ennyivel nagyobb keretösszegből kaphatnak forrásokat a hazai vállalkozások.

A pályázaton többek közt a nyílászárók cseréjére, külső hőszigetelésre, hűtés-fűtés, illetve világítás korszerűsítésére pályázhatnak a vállalkozások. Legalább egymillió, maximum 250 millió forint nyerhető, a támogatás mértéke 30-85 százalék lehet.

A cégek jelenleg érdeklődnek az energiahatékonyság iránt, de kevesen lépnek. "Tapasztalataink szerint a hazai vállalatok körében ugyan mind elterjedtebb az energiatudatos gondolkodás, ám konkrét energiahatékonysági akcióprogrammal egyelőre csak kis hányaduk rendelkezik - elsősorban az energiaintenzív iparágakban tevékenykedő, termelő vagy kereskedelmi nagyvállalatok -, ezért gyorsan látványos eredményeket lehet produkálni" - mondta felmérésük alapján ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

Az Alteo éppen ebben látott lehetőséget, ezért saját üzletágat hozott létre a terület kiaknázására. A cég azt állította, jelentősebb külső forrás bevonása nélkül is lehetséges 10 százalékos hatékonyságnövelés.