Goldman Sachs: Jövőre recesszióba zuhan Magyarország

Vágólapra másolva!
Az OECD előrejelzése után a Goldman Sachs és a Standard and Poor's elemzői is gazdasági visszaesést várnak Magyarországon jövőre. A Goldman Sachs prognózisa félszázalékos hanyatlást valószínűsít.
Vágólapra másolva!

Jövőre recesszióba süllyed az euróövezet, ez pedig a közép-európai gazdaságok növekedési kilátásait is jelentősen rontja - jósolták csütörtöki előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők, akik 2012-ben a magyar gazdaságban is visszaesést várnak.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált prognózisa szerint az eurózóna GDP-je jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik. A szakértők arra számítanak, hogy három közép-európai EU-tagállam - Magyarország, Csehország és Lengyelország - van kitéve leginkább az euróövezetben várt visszaesésnek. Magyarországon az eddig várt 1,1 százalékos gazdasági növekedés helyett 0,5 százalékos hanyatlást várnak.

A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön Londonban ismertetett új európai előrejelzésében 2012 első felére "enyhe recessziót", a jövő év második felében "szerény élénkülést" vár az eurózónában, de a prognózist komoly negatív irányba ható kockázatok terhelik. Az S&P 40 százalékos esélyt ad arra, hogy 2012-ben az általa vártnál súlyosabb recesszió lesz az euróövezetben.

A Goldman Sachs elemzői mellett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői is recessziót jósolnak Magyarországon jövőre. A korábbi prognózisában még 3,1 százalékos fejlődést jósoló OECD hétfőn publikált előrejelzése szerint 0,6 százalékkal csökkenhet a magyar GDP jövőre. A szervezet a befektetői bizalom helyreállítása érdekében hitelmegállapodás megkötését sürgeti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet emellett a devizahitelek végtörlesztési programjának felszámolására szólította fel Magyarországot.