Létrejön Matolcsy jövőkutató tervhivatala

Vágólapra másolva!
Megjelent a csütörtöki Magyar Közlönyben a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTSH) létrehozásáról szóló kormányrendelet. A hivatal az [origo] korábbi információi szerint 1,2 milliárd forintból, száz fővel működik majd, és a hosszú távú iparági fejlesztési irányok kijelölésében, nemzetgazdasági stratégiai kérdések eldöntésében segít majd a kormánynak.
Vágólapra másolva!

A december 2-ával életbe lépő kormányrendelet szerint a hivatal önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, amely a mindenkori gazdaságpolitikáért felelős miniszter irányítása alatt működik - olvasható a Magyar Közlönyben. A hivatalt elnök vezeti majd, akinek megbízatása határozatlan időtartamú.

Ahogy arról az [origo] korábban beszámolt, az új intézmény makrogazdasági és gazdaságstratégiai elemzéseket végez, és területfejlesztési célú kutatásokat folytat majd.

A munkájával a kormány tervei szerint egyes kiemelt iparágak és területek hosszú távú fejlesztési irányait is megalapozza, jövő- és trendkutatást is végez majd az előterjesztést ismerők elmondása szerint. Mindezekről pedig nemcsak a minisztert tájékoztatja, hanem a kormánynak is segítséget nyújt a döntéshozatalban.

Az [origo] információi szerint az NTSH száz fővel, évi 1,2 milliárd forintból működik majd.