Kilencvenmillárdos befektetést tervez a Mol szlovák leánycége

Vágólapra másolva!
Háromszáz millió eurót tervez beruházni a műanyaggyártásba a pozsonyi Slovnaft, a Mol szlovákiai leányvállalata - jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatótanácsának elnöke.
Vágólapra másolva!

A beruházás célja a Slovnaft versenyképességének növelése a műanyagtermékek terén, illetve a termelés ökológiai paramétereinek javítása. Az összeg jelenlegi árfolyamon több mint 90 milliárd forint.

"Bízunk abban, hogy ez a beruházás, a cég hőerőművének modernizálására és teljesítményének növelésére irányuló, már folyamatban levő 150 millió eurós beruházással, illetve az Adria kőolajvezeték hatvanmillió euró értékű rekonstrukciójával együtt hozzájárul pénzügyi és működési biztonságunk megerősítéséhez" - mondta Világi Oszkár újságíróknak.

Hozzátette, az új termelőegység helyettesíti a cég eddigi hét gyártószalagját, és 42 ezer tonnával (178-ról 220 kilotonnára) növeli a polietilén-gyártás éves kapacitását. Az új gyártóegység várhatóan csökkenti a vállalat energiaigényét is.

A projekt megvalósítása 500-1000 embernek ad munkát, jövőre kezd hozzá a Slovnaft, és 2015-ben kell elkészülnie. A beruházásért százszázalékos leányvállalata, a Slovnaft Petrochemicals felelős. A Slovnaft Petrochemicals évente 435 kilotonna polietilént gyárt, melyből többek között csomagoló fóliák és autóalkatrészek készülnek.