Az OTP-nek van terve az eurózóna szétesésére

Vágólapra másolva!
Folyamatosan figyeli a bank működését befolyásoló kockázati fenyegetéseket az OTP, amely az euróövezet felbomlására is készít forgatókönyvet. A felkészülés részletei azonban nem nyilvánosak - válaszolta az [origo] kérdésére a bank sajtóosztálya.
Vágólapra másolva!

"Felelős pénzintézetként folyamatosan azonosítjuk és figyelemmel követjük azokat a kockázati fenyegetéseket, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a bank működését. Ezekre az eseményekre - bekövetkezési valószínűségük függvényében - akár több forgatókönyv is készül, amelyek viszont az esetek legnagyobb többségében nem kerülnek végrehajtásra, hiszen a kérdéses kockázat nem realizálódik. A jelenlegi konkrét esetre is felkészült az OTP Bank, de a felkészülés részletei nem nyilvánosak" - tudtuk meg az OTP-től arra a kérdésre, hogy van-e a banknak terve az eurózóna felbomlására.

A legnagyobb hazai bank sajtóosztályán ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy "az OTP Bank Európa egyik legstabilabb pénzintézete, tőke- és likviditási helyzete is megnyugtató mind ügyfelei, mind részvényesei számára".

Az eurózóna felbomlásának hatásait, illetve a banki felkészülést firtató kérdésünket csütörtökön küldtük el a tíz legnagyobb hazai hitelintézetnek, miután több nyugat-európai elemzés látott napvilágot különböző vészforgatókönyvekről és a brti bankfelügyelet is felkészülésre sürgette az szigetországbeli bankokat. A legtöbb bank azzal hárította el megkeresésünket, hogy "irreális forgatókönyvekkel nem foglalkozik".