Morgan Stanley: Öt-tíz milliárd eurós hitelkeret elég lenne Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Év végére hét, egy esztendő múlva pedig 6,25 százalékos magyar alapkamatot jósolnak londoni elemzők.
Vágólapra másolva!

Magyarország számára elégséges lenne egy 5-10 milliárd eurós elővigyázatossági IMF/EU-hitelkeret a piacok megnyugtatásához - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők pénteken. A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai befektetőknek összeállított helyzetértékelésükben hangsúlyozták, hogy Magyarország tartalékpozíciója most "sokkal kényelmesebb", mint 2008-ban volt, még akkor is, ha a jelenlegi tartalékokból valamennyit felhasználnak a valutaalappal és az EU-val szembeni adósságok törlesztésére.

A ház londoni közgazdászainak pénteki, felülvizsgált előrejelzése szerint a magyar jegybanki kamatemelések egyelőre folytatódnak, és a cég most már 7,00 százalékos MNB-alapkamatot vár az idei év végére. A Morgan Stanley eddig azt jósolta, hogy 2011 végén a legutóbbi kamatemeléssel elért 6,50 százalékon marad az MNB-kamatszint.

A cég 2012 elejére további, összesen 0,75 százalékpontos kamatemelést vár, de pénteki elemzésében azt is valószínűsíti, hogy amint az IMF-megállapodás megszületik, "és/vagy a kockázati összkép javul", az MNB fokozatosan visszafordítja a kamatemeléseket.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján 2012 végére 6,25 százalékos MNB-alapkamatot jósolnak.