A vásárlás egyik feltétele, hogy az ingatlan forgalmi értéke nem haladja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot. Legkorábban fél év múlva élhetnek majd az adósok a visszavásárlás jogával.

A Nemzeti Eszközkezelő januártól megvásárolhatja a bajba jutott kétgyermekes, rászoruló, devizahiteles családok jelzálogjoggal terhelt lakóingatlanát, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak - döntött hétfőn a parlament.

Az elfogadott szabályozás szerint az állam a lakóingatlant akkor vásárolhatja meg, ha azon 2009 vége előtt kötött hitelszerződés alapján létrejött jelzálogjog van, amelynek fedezetét csakis a szóban forgó ingatlan képezi, illetve a bank az ingatlant kényszerértékesítésre jelölte. További megkötés, hogy az eszközkezelő által megvásárolt ingatlan - hitelszerződés megkötésekor megállapított - forgalmi értéke nem haladja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot.

A budapesti és a megyei jogú városokban lévő ingatlanok vételára a jelzáloghitel-szerződésben megállapított forgalmi érték 55 százaléka, más városokban az 50, községekben a 35 százaléka. Az adós visszavásárlási jogát a legkorábban fél év, legkésőbb pedig két év múlva gyakorolhatja.

A kormány szeptember végén döntött a Nemzeti Eszközkezelő Társaság működésének feltételeiről. A lehetőség a legnehezebb helyzetben lévő lakáshiteleseknek szól, de ahogy azt az [origo] korábban megírta, a mintegy 140 ezer rossz adósnak csak a töredéke kap segítséget. Bár Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a későbbiekben bővítheti a hozzáférés lehetőségét a kormány, a korábban már elfogadott kormányhatározat szerint 2014-ig bezárólag legfeljebb 5000 ingatlant tud majd megvásárolni, jövőre pedig 3 milliárd forintból gazdálkodhat az intézmény.