Fizetőképességi gondokat jósol Magyarországnak egy japán bank

Vágólapra másolva!
Kritikus lesz Magyarország számára a következő év: a recesszió miatt a költségvetés letér a kijelölt pályáról, a leminősítések nyomán az állam közel kerül a fizetésképtelenséghez, a jegybanknak ismét kamatot kell emelnie - egyebek mellett ez áll a japán Nomura bank 2012-es felzárkózó piaci előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

Az IMF-re szüksége van Magyarországnak, de a kormány eddigi hozzáállása alapján valószínű, hogy a kabinet csak egy fizetőképességi válság közvetlen veszélye esetén lesz hajlandó eddigi politikájától eltérni, ezért úgy gondoljuk, a dolgoknak rosszabbra kell fordulniuk, mielőtt elkezdődhet a javulás - írják a Nomura bank felzárkózó piaci elemzői kedden közzétett, befektetők számára készített előrejelzésükben.

Szerintük a jövő év első felében tetőző euróválság és a finanszírozás bizonytalansága miatt "lehetséges", hogy a kormány fizetőképességi gondokkal szembesül majd, miközben az euró árfolyama újabb rekordra, 320 forint környékére emelkedik. A jegybank ezért nemcsak most decemberben, de valamikor 2012 első hónapjaiban is fél százalékponttal megemeli majd az alapkamatot. Az MNB-nek csak az év végén lesz lehetősége enyhítésre, addigra az euróárfolyam is visszatérhet 290 forintra - vélik a Nomura szakértői.

A jövő évre 4,8 százalékos inflációt, 0,8 százalékos gazdasági visszaesést és 4,5 százalékos költségvetési hiányt jósolnak. Az utóbbi két adat jelentősen pesszimistább a kormány várakozásánál, melyben hivatalosan 1,5 százalékos GDP-bővülés és 3 százalék alatti hiány szerepel. (Matolcsy György gadzasági miniszter szóban már elismerte, hogy aligha lesz ennyi a növekedés, de 0,5 százalékosnál nem számít kisebbre.) Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése ugyancsak 0,5 százalékos növekedést valószínűsít.

A Nomura megállapítja, hogy a Fidesz-kormány unortodox intézkedésekre építő politikája sikeres lehetett volna, ha a növekedést sikerül feltornázni három százalékra, de erre nem volt esély. "Magyarország jelenlegi helyzete a kormány döntéseinek következménye; az események bekövetkezésének gyorsaságát az euróválság befolyásolta, de nem ez a helyzet oka" - összegzi az elemzés.