A Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank együtt indul a negyedik mobiltelefon-szolgáltató számára kiírt frekvenciapályázaton - tudta meg a Napi Gazdaság.

A negyedik mobilszolgáltató számára kiírt frekvenciapályázaton indul a Magyar Posta Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. is - értesült a Napi Gazdaság.

A lap információi szerint amennyiben a konzorcium sikerrel szerepel a tenderen, a Posta 10 százalékos részesedéshez jutna a cégben, a másik két társaság pedig 45-45 százalékkal rendelkezne. Az indulóknak december 8-án kell beadniuk jelentkezésüket, a frekvencia-árverés pedig januárban várható. Az érintettek eddig nem nyilatkoztak az ezzel kapcsolatos szándékukról.

A Posta, amelynek hagyományos tevékenységéből - például a levélforgalomból - származó bevételei fokozatosan csökkennek, korábban azt közölte, hogy készül a piacnyitásra, a 2013-as postapiaci liberalizációra. A lap szerint a konzorcium azzal számol, hogy a főként adatátviteli szolgáltatást nyújtó cég 2017-re előfizetőszámban 11 százalékos piaci részesedést szerez, bevétele azonban piaci súlyához képest arányaiban jóval nagyobb is lehet.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy a Posta a hálózatát, hivatalát apportálná a cégbe. Szakértők szerint körülbelül 500 olyan postahelye van, amely alkalmas lenne a mobilszolgáltatás kiszolgálására, az MVM és az MFB pedig forrást biztosítana a fejlesztésekhez. Szakemberek szerint a cégnek a következő öt évben 80-115 milliárd forintnyi beruházást kellene végrehajtania.