Svájc készül a frank védelmére

Vágólapra másolva!
Ha szükséges, a lehető leghatékonyabb eszközt  - akár a tőkekorlátozást - fogja alkalmazni Svájc annak érdekében, hogy megállítsa a frank felvásárlására induló rohamot - jelentette be az ország pénzügyminisztere.
Vágólapra másolva!

Svájc felkészült az euróövezeti válság súlyosbodása esetén a frank felvásárlására induló roham elhárítására, és kész akár még negatív kamatláb, illetve tőkekorlátozás bevezetésére is. Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszter bejelentette: a frank erősödésének megakadályozására felállított testület foglalkozik a különféle lehetséges intézkedések hatékonyságának felmérésével.

"Ha szükséges, a lehető leghatékonyabb eszközt kell alkalmazni" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy "más országoknak nem voltak feltétlenül pozitív tapasztalataik a tőkekorlátozás és a negatív kamatlábak bevezetésével".

A svájci jegybank (SNB) szeptember elején jelentette be, hogy az euróval szemben az 1,20-as szint lesz a minimális árfolyamcél, és ez az árfolyam még mindig túlértékeltnek számít az euróval szemben. Elemzők akkor az [origo]-nak azt mondták, az SNB lépése üzenet a piacoknak, hogy Svájc kemény lépéseket is hajlandó alkalmazni a frankerősödés megakadályozása érdekében.

Októberben a svájci pénzügyminiszter azt közölte: megvizsgálják, hogy lehetne negatív kamatot számítani a külföldiek svájcifrank-betéteire, és elemzik a tőkeáramlás korlátozásának lehetőségeit is. Eveline Widmer-Schlumpf akkor azt mondta: a kormány egyelőre nem tervez intézkedéseket, de megbízott egy szakértői csoportot a lehetőségek - egyebek között a negatív kamatozás bevezetésének és a tőkeáramlás korlátozásának - felmérésére.