A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmánya szerint Magyarországon a 2000-es években nem nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség, adószakértők szerint azonban az egykulcsos adórendszer tovább növelheti a különbségeket.

A gazdagok és a szegények közötti szakadék az utóbbi három évtized összehasonlításában mostanra vált a legnagyobbá, ezért indokolt a gazdagok megadóztatása  - idézi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmányát a csütörtöki Népszabadság.

A szervezethez tartozó 34 országban a leggazdagabbak 10 százalékának a jövedelme kilencszer szárnyalja túl a legszegényebbek 10 százalékáét. A legkirívóbb a szociális szakadék az OECD két latin-amerikai tagja, Chile és Mexikó esetében, ahol az említett különbség huszonötszörös.

A lapnak nyilatkozó Vámosi-Nagy Szabolcs szerint Magyarországon a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti jövedelemkülönbség hétszeres, hasonló a hatszoros különbséget mutató német, dán, svéd adathoz. 

Az OECD éppen arra biztatja a kormányokat, hogy az adórendszereiket vizsgálják felül úgy, hogy ez biztosítsa a leggazdagabbak hozzájárulásának igazságos arányát az adóterhekhez. A jelentés szerint ez történhet a gazdagok jövedelmi adójának emelésével, az adókibúvások és adólevonási lehetőségek megszüntetésével, miként a vagyonadó bevezetésével, illetve kiszélesítésével is.