A kockázatitőke-befektetők bíznak a magyarországi feltételek javulásában

Vágólapra másolva!
A potenciális kockázatitőke-befektetők magyarországi lehetőségeit az ország eladósodottsága és a privatizációs lehetőségek kimerülése kedvezőtlenül befolyásolja, de a szakmai egyesület arra számít, hogy folytatódik az utóbbi húsz évben látott fejlődés.   
Vágólapra másolva!

A kockázati és magántőke az elmúlt két évtizedben 420 tranzakción keresztül közel 3,7 milliárd dolláros befektetést valósított meg Magyarországon - derül ki a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) felméréséből.

"Az elmúlt húsz évben kifejezetten javult a magyarországi vállalkozások kockázati és magántőkéhez jutási lehetősége, és ez a tendencia várhatóan folytatódik" - mondta Bethlen Miklós, a HVCA elnöke. Hozzátette, a kockázati és magántőke igen hatékony lehet a pénzügyi válság hatására kialakult forráshiányos helyzet kezelésében és a gazdasági élet fellendítésében.

Karsai Judit, a HVCA statisztikai bizottságának elnöke elmondta: a kockázati- és magántőke-befektetések GDP-hez viszonyított értéke a magyar piacon 2002 és 2009 között folyamatosan meghaladta a régióban mért arányt, sőt, egy-egy kiugró befektetés révén 2006-ban és 2008-ban messze túlszárnyalta azt. A GDP-beli részarányát tekintve a magyar piac Európában 2006-ban az ötödik, 2007-ben a kilencedik, 2008-ban a hatodik, míg 2009-ben a tizedik helyet foglalta el. Karsai szerint azonban az előkelő helyezés értékelésekor figyelembe kell venni, hogy "egy-egy nagy összegű kivásárlás az éves befektetések összesített értékét nagymértékben befolyásolja, miközben a GDP változására nincs ilyen hatással".

A világgazdasági válság és a magyar piac kelet-közép-európai régión belüli pozíciója Karsai szerint egyaránt rányomja a bélyegét a kilátásokra. A potenciális befektetők szemében az ország kisebb mérete, nagyfokú eladósodottsága, a privatizációs lehetőségek kimerülése, a belföldi kereslet lassú növekedése, a Budapesti Értéktőzsde alacsony likviditása és a gazdaságpolitika terén érzékelt bizonytalanság egyaránt kedvezőtlen jelenség. Szerinte a gazdasági növekedés felgyorsulása vezethetne a magyarországi kockázati- és magántőke-befektetések élénküléséhez.