Nem hatotta meg az EKB-t az EU-csúcs

Vágólapra másolva!
Legfeljebb heti húszmilliárd euróért vásárol állampapírokat az Európai Központi Bank (EKB) - írta internetes oldalán a Reuters hírügynökség az intézmény meg nem nevezett forrásaira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Azóta, hogy az EKB augusztusban felújította a finanszírozási nehézséggel küszködő eurózóna-tagállamok állampapírjainak vásárlását, egyszer sem vett a kötvényekből heti 22 milliárd eurónál többet. A Reutersnek nyilatkozó EKB-s források szerint a valutaövezet központi bankja a csütörtök-pénteki EU-csúcs eredményeinek tudatában sem emeli meg a húszmilliárdos korlátot.

Az EU-csúcson 23 uniós tagállam vezetői megállapodtak abban, hogy kormányközi szerződésben erősítik költségvetéseik összehangolását, és felhatalmazzák az Európai Bizottságot, hogy ellenőrzést gyakoroljon azok felett. Több országban, így Magyarországon is a parlament dönt majd a megállapodás elfogadásáról, a britek viszont elutasították, így az EU alapszerződését biztosan nem lehet módosítani.

Az EKB kötvényvásárlásainak jelentőségét az adja, hogy a keresletet erősítve segíthetnek leszorítani a spanyol és olasz államkötvények utóbbi időben vészesen megemelkedett hozamát. (A túl magas hozamszint fenntarthatatlanná teszi az adósságpályát.) Szeptember óta a vásárlások heti átlaga tízmilliárd euró volt.

"Nagyjából arra számítottunk, ami történt. Nincs rá okunk, hogy átértékeljük a stratégiánkat. Lesznek még vásárlások, de nem akkora mértékben, amit egyes befektetők és a sajtó várnak" - mondta a hírügynökség szerint az EKB egyik tisztségviselője.