A német központi bank, a Bundesbank már csak 0,6 százalékos gazdasági növekedésre számít jövőre Németországban. Közben a Moody's leminősített három francia bankot a romló gazdasági kilátásokra hivatkozva.

A német központi bank (Bundesbank) alig több mint két hét elteltével pénteken tovább rontotta a bruttó német hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését arra hivatkozva, hogy az adósságválság hatásai visszafoghatják a gazdasági növekedést Európában, aminek kedvezőtlen hatásai lehetnek a német exportra.

A bank pénteki közlése szerint a növekedés várhatóan 0,6 százalék lesz jövőre. November 21-én a Bundesbank 0,5-1,0 százalékra változtatta a GDP-növekedéssel kapcsolatos előrejelzését a júliusban várt 1,8 százalékról.

A bank arra számít, hogy a belső fogyasztás 1,2 százalékkal nő 2012-ben, miközben arra figyelmeztetett, hogy a nettó export nem lesz pozitív hatással a német gazdaságnövekedésre. A német gazdaság az idén még várhatóan 3 százalékkal nő a Bundesbank szerint.

Az előrejelzés fontos a magyar kormány szempontjából is. A miniszterelnök és a gazdasági miniszter ugyanis már többször beszélt arról, hogy a magyar gazdaság jövő évi teljesítményére vonatkozó prognózis változhat a német kormány hasonló döntésével együtt. Érvelésük szerint ugyanis a magyar eredmény alapvetően függ a német gazdaság teljesítményétől.

A Moody's pénteken leminősített három francia bankot. A BNP Paribas, a Societe Generale és a Credit Agricole besorolását egy-egy fokozattal rontotta a hitelminősítő. A Moody's egyebek mellett a növekvő finanszírozási szükséglettel és a romló gazdasági kilátásokkal indokolta a lépést - számol be a Reuters.