Recesszióba kerülhet Svájc az ország vezető közgazdásza szerint

Vágólapra másolva!
Az erős frank miatt csak 0,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság a harmadik negyedévben, de a svájci gazdasági államtitkárság vezető közgazdásza a következő két negyedévben a gazdaság zsugorodását várja.
Vágólapra másolva!

Svájc recesszióba kerülhet a kormány mellett működő gazdasági államtitkárság vezető közgazdásza szerint. Aymo Brunetti egy lapinterjúban elmondta, elképzelhető, hogy az idei év utolsó hónapjaiban, és a jövő év első negyedében visszaesés lesz a gazdaságban, vagyis két egymást követő negyedévben zsugorodhat a hazai össztermék, ami gyakorlatilag recessziót jelent. Mindamellett Brunetti szerint összességében jó állapotban van a svájci gazdaság.

Az erős frank jelentősen mérsékelte az export bővülését Svájcban, így a GDP csupán 0,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, és 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez a legkisebb növekedés 2009 első féléve óta, amikor a gazdaság zsugorodásban volt.

A második negyedévben még 0,5 százalékkal bővült a gazdaság az előző negyedévhez képest, és a teljesítménye 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. A svájci kormány idén 1,9 százalékos, jövőre 0,9 százalékos gazdasági növekedésre számít.