A kormány 93 ezer forintos minimálbért akar

Vágólapra másolva!
A kormány 93 ezer forintos minimálbért és 108 ezer forintos bérminimumot javasolt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) hétfői ülésén - közölte Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az ülés utáni tájékoztatón. A kormány korábbi javaslata a jelenleg 78 ezer forintos minimálbér 92 ezer forintra emelése volt.
Vágólapra másolva!

Azért szükséges ilyen nagy mértékű emelés, hogy a jövő évi adóváltozások nyomán ne csökkenjen a minimálbért keresők jövedelme. Az emelés költségeit a kormány részben kompenzálja, a minimálbér feletti bérek esetében pedig nemcsak ezzel, hanem azzal is próbálja rászorítani a cégeket az emelésre, hogy az ezt elmulasztó vállalkozásokat kizárja az állami közbeszerzésen való indulásból.

Kompenzáció a béremelés öt százalék fölötti részéért jár majd, alatta a cégeknek kell állniuk. Azt a céget, amely legalább a dolgozói kétharmadának megemeli annyival a fizetését, hogy az adóváltozások nyomán ne csökkenjen, nem zárják ki a közbeszerzésekből, viszont nem kap kompenzációt - ez utóbbi csak akkor jár, ha az összes dolgozónál végrehajtja a kellő mértékű emelést - magyarázta Czomba Sándor.

A kompenzáció formája, hogy a nekik járó összeget a vállalatok leírhatják az eddig munkaadói járuléknak nevezett szociális hozzájárulási adóból, tehát ennyivel kevesebbet kell majd befizetniük. A költségvetés számára a bérkompenzáció százmilliárdos kiadást jelent - mondta az államtitkár. A korábban számított és a már beadott költségvetésben szereplő összeg 84 milliárd forint.

Arra a kérdésre, hogy hogyan ítéli majd meg a kormány az elbocsátásokkal kigazdálkodott béremelést, Czomba Sándor azt válaszolta, ez a jogszabályban benne lesz, de jelezte, hogy igyekeznek rábírni a cégeket a létszám tartására. Azt ígérte, hogy a jövő heti kormányülés után, még karácsony előtt megszületik a kompenzációval kapcsolatos végrehajtási rendelet.