A gázolaj és az élelmiszerek miatt ugrottak az árak

2011, benzinkút, benzinár, töltőpisztoly
Vágólapra másolva!
Az üzemanyagok drágulása miatt emelkedett a magyarországi infláció, novemberben 4,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

Novemberben éves összevetésben 4,3 százalékkal emelkedtek az árak, havi szinten pedig 0,7 százalékos volt a drágulás - közölte kedd reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Októberhez képest emelkedett az infláció, akkor ugyanis 3,9 százalékos volt az éves szintű áremelkedés.

A KSH jelentése szerint az élelmiszer- és üzemanyag-drágulás növelte az inflációt. Az élelmiszerek ára az átlagot meghaladóan, 5,1 százalékkal nőtt, az üzemanyagoknál pedig több mint 20 százalékos volt az emelkedés. A novemberi inflációs adat minimálisan meghaladja a várakozásokat, a Portfolio.hu online üzleti újság által megkérdezett elemzők ugyanis 4,2, a Napi Gazdaságnak becslést adó elemzők pedig 4,1 százalékos inflációt vártak, az OTP elemzői azonban ennél magasabb, 4,4 százalékos áremelkedésre számítottak.

A kilátások kedvezőtlenek: decemberben is viszonylag magas marad az áremelkedés üteme az elemzők szerint, a Portfolio.hu konszenzusa 4,1, a Reuters hírügynökségé pedig 4,1 százalékos értéket jósol. Jövőre pedig várhatóan tovább gyorsul az infláció, részben a januártól életbe lépő 2 százalékpontos áfaemelés hatása miatt, másfelől a gyenge forint is felfelé hajtja az árakat.

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint az áfaemelés közvetlenül 0,8 százalékponttal növelheti az inflációt, a forintgyengülésről pedig a jegybank a november 29-i kamatemelés után kiadott közleményben azt írta, hogy a forint elmúlt hónapokban végbement gyengülése veszélyeztetheti a 3 százalékos inflációs cél elérését. Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy ha az inflációs kilátások és Magyarország kockázati megítélése nem javulnak a jövőben, akkor a jelenleg 6,5 százalékos alapkamat emelésére lehet szükség. A Reuters szerint az idén az éves átlagos infláció 3,92 százalék lesz, jövőre 4,6, 2013-ban pedig 3 százalékos lehet.