Az európai válság miatt látnak kockázatokat a Fed jegybankárai

Vágólapra másolva!
A magas munkanélküliség és az euróövezeti adósságválság aggasztja az amerikai jegybankárokat, akik idei utolsó ülésükön ismét nem változtattak az amerikai alapkamaton. A Fed kamatdöntésről szóló közleményében csak az áll, hogy az amerikai gazdaság mérsékelten erősödik, a lakossági kiadások nőttek. A kamatdöntés után elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott gyakorlatilag nulla irányadó kamatán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris testülete idei utolsó kamatdöntő ülésén - írja internetes oldalán a Reuters hírügynökség. A kamat 2008 decembere óta van a jelenlegi alacsony, gyakorlatilag nulla szinten. 2007 nyarán, a pénzügyi válság kitörése előtt a kamat még 5,25 százalékon állt.

A kamatdöntésről szóló közleményben a Fed nem említi, hogy fontolgatna lépéseket a gazdaság élénkítése céljából. A Fed csak annyit közölt, hogy az amerikai gazdaság mérsékelten erősödik, a lakossági kiadások nőttek - számolt be a Reuters.

A közleményből kiderül, hogy a jegybankárokat továbbra is a magas munkanélküliség aggasztja. A dokumentum szerint lassul a globális gazdaságnövekedés, részben az euróövezeti adósságválság hatására.

A szakértők egy része arra számított, hogy a Fed már a jövő év elején újabb kötvényvásárlási programba kezd a gazdaság élénkítése céljából, és ezt szóban előkészíti a keddi ülés jegyzőkönyvében.

A bejelentés után elromlott a hangulat az amerikai piacokon, a New York-i tőzsdemutatók gyengültek, tovább csökkent az arany ára, a dollár pedig erősödött az euróhoz képest.