A baromfisoknál "betelt a pohár", a GVH-hoz fordulnak a Négy Mancs miatt

Vágólapra másolva!
A Baromfi Terméktanács szerint a Négy Mancs névlegesen állatvédelmi célok megvalósítására törekszik,valójában lobbista, lejárató kampányokat folytat, ezért a GVH-hoz fordulnak.
Vágólapra másolva!

Bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a Négy Mancs (NM) Alapítvány ellen a Baromfi Termék Tanács (BTT), mert szerintük a Négy Mancs "lejárató-lobbista kampányával" megtéveszti a fogyasztókat és tisztességtelen piaci magatartást valósít meg - közölte a terméktanács szerdán az MTI-vel.

A terméktanács kéri, hogy a GVH indítson versenyfelügyeleti eljárást és haladéktalanul tiltsa el az alapítványt a kifogásolt tevékenységektől. A magyarországi baromfiágazati szereplőknél "betelt a pohár a Négy Mancs jelentős gazdasági károkat okozó, szakmaiatlan működése miatt, amely teljes mértékben ellentétes alapítványi minősítésével is" - hangsúlyozza a terméktanács.

A BTT reméli, hogy mostani bejelentése nyomán akár európai uniós szintű versenyfelügyeleti eljárás is kezdődhet a bécsi központú alapítvánnyal szemben - derül ki a közleményből.

"Bár a Négy Mancs névlegesen állatvédelmi-állatjóléti célok megvalósítására törekszik,valójában lobbista-lejárató kampányokat folytat" - vélekedik GVH-beadványában a BTT. A terméktanács szerint az alapítvány azzal a céllal működik, hogy a magyar termelőket a kül- és a belpiacokon ellehetetlenítse, a kiváló minőségű magyar baromfitermékek értékét csökkentse és a nemzetközi versenyben a magyar termelőknek versenyhátrányt okozzon.

A terméktanács kifejti, hogy az alapítvány 2008 óta a magyar baromfiágazatról "folyamatosan valótlan tartalmú cikkeket és közleményeket hoz nyilvánosságra, amelyekkel a fogyasztókat és az üzletfeleket egyaránt megtéveszti". Úgy vélik, hogy az NM tevékenysége miatt a magyar termelők mára jelentős piacokat veszítettek el, forgalmuk pedig számottevően csökkent .

Példaként említik, hogy a vezető baromfiipari vállalkozásának számító szentesi Hungerit Zrt. 2008-ban csaknem 200 munkavállalót volt kénytelen elbocsátani és üzemében gépsorokat állított le, mivel az alapítvány közleményeinek hatására több magyar és németországi élelmiszerlánc visszamondta megrendeléseit.

A közelmúltban pedig az alapítvány aktivistái egy kölni vásáron osztogattak "uszító hangvételű, megtévesztésre alkalmas szórólapokat", amelyekkel a kiállítás közönségét a magyar termékek ellen hangolták - olvasható a terméktanács közleményében.

A Baromfi Terméktanács kifejti: az NM - "a tradicionális magyar libatömést és tollszedést támadó, elmúlt évekbeli sorozatos lejárató kampányok után" - a napokban a magyarországi tojáságazatot vette célba a tojótyúkok 2012 január elsejétől esedékes, kötelező európai uniós ketreccseréje kapcsán.

A terméktanács szerint a szervezet működése teljes mértékben ellentétes alapítványi minősítésével is, így magyarországi létjogosultsága is megkérdőjelezhető. Ezért a BTT a közelmúltban a Négy Manccsal szemben törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a Budapesti Főügyészséghez, a Hungerit Zrt. pedig korábban - jó hírnevéhez fűződő jogainak megsértése miatt - a Fővárosi Bíróságon indított kártérítési pert az NM ellen.

Emlékeztetnek arra, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szintén az ügyészséghez fordult a Négy Mancs kifogásolható gazdálkodása miatt, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is adóvizsgálatot indított az alapítványnál.