Már csak az unió igenje hiányzik az állami szerepvállalás növeléséhez a Rábában

Vágólapra másolva!
Sikeresen lezárult a magyar állam által a Rába Járműipari Holding részvényeire tett nyilvános ajánlattételi eljárás, ha az unió versenyhivatala is hozzájárul, akkor az állam 73,84 százalékos tulajdonrészt szerez a Rábában.
Vágólapra másolva!

Amennyiben az unió versenyhatósága is jóváhagyja, úgy a magyar állam 73,84 százalékos tulajdonrészt és 76,97 százalékos szavazati arányt szerezhet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-ben - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Az állami tulajdonszerzésre azt követően nyílt mód, hogy sikerrel lezárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által ez év november elején a Rába Járműipari Holding részvényeinek megvásárlására tett nyilvános ajánlattételi eljárás e hét hétfőjén. Fónagy János hangsúlyozta: a tulajdonszerzést az állami vagyon gyarapításának szándéka, és az állami vagyongazdálkodás hatékonyságának növelése indokolja.

Emlékeztetett, hogy a magyar állam a vételi ajánlat megtételekor összesen 16,15 százaléknyi befolyással bírt a társaságban, a Rába pedig 7,65 százalék saját részvénnyel rendelkezett. Emellett már novemberben megállapodás született arról, hogy a 10,85 százalékos részvénypakettet birtokló malajziai DBR-Hicom társaság is elfogadja a vételi ajánlatot.

A kormány egy júliusi határozatában a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt forrásai terhére 13,4 milliárd forintot csoportosított át az MNV Zrt.-hez az állami vagyon gyarapítása érdekében. Ez a keret teljes egészében fedezi a tranzakció során felmerülő összes költséget. Az államtitkár úgy vélte, hogy a tulajdonszerzéssel a magyar állam jól jár, mivel stratégiailag fontos, komoly tradíciókkal rendelkező nemzeti vállalat kerül a birtokába.