Bankszövetség: Közel a megegyezés a devizahitelesekről

Vágólapra másolva!
A Bankszövetség elnöke egy konferencián beszélt arról, hogy néhány napon belül megismerhetőek lesznek a devizahitelesek megsegítését célzó megállapodás részletei - írja a szerdai Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Közelednek az álláspontok a Bankszövetség és a kormány között a devizahitelesek kockázatait enyhítő megoldásokban - írja a Napi Gazdaság. "Kezdünk közel állni a megoldáshoz a Bankszövetség és a kormányzat között zajló, a devizahitelezés kockázatainak enyhítéséről szóló tárgyaláson" - idézi a lap Patai Mihály, a Bankszövetség elnökének egy keddi konferencián elhangzott szavait.

A szakember bízik abban, hogy néhány napon belül megismerhetőek lesznek a részletek. Az InfoRádió úgy értesült, hogy január elején várható a megállapodás véglegesítése. Patai szerint olyan, hosszú távú, érdemi megállapodásra készülnek, amely alapvetően határozza meg a lakossági bankolás jövőjét. Ennek ellenére továbbra sem vár komolyabb fejlődést a területen.

A bankrendszer öt év alatt több száz milliárd forintos áldozatvállalásra hajlandó a végtörlesztés miatt, ha a kormánynak átadott javaslatról egy csomagban sikerül megállapodni - mondta Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója egy novemberi konferencián.

A bankok által kidolgozott csomag három elemet tartalmaz: a kilencven napon túli törlesztési hátralékban lévő adósok problémáinak enyhítését, a fizetőképes adósok kezelését és a bankadó kérdését. A Bankszövetség alelnöke a megállapodás részének tekinti azt is, hogy a végtörlesztésre vonatkozó szabályok a következő két évben stabilak maradjanak, azaz ne változzanak. Gyuris Dániel közölte, a megállapodás kialakításában részt vesz a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter november elején jelentette be, hogy a kormány nem tesz további egyoldalú lépéseket a devizahitelesek megmentése érdekében, és a megoldást közösen keresi a bankszektorral. A bankszövetség hat bankot jelölt ki (az OTP-t, az Erstét, az FHB-t, a K&H-t, a CIB-et és a Raiffeisent) a devizaadósokat mentő javaslatok kidolgozására.