Világgazdaság: Drágábban adják hiteleiket a bankok

Vágólapra másolva!
Számos bank szigorított a hitelezés feltételein a Magyar Nemzeti Bank múlt hónap végi kamatemelése után, a hitelintézetek többsége kamatot emelt, de akad olyan is, amely kedvezményeket szüntetett meg, vagy a követelményeket szigorította - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa november 30-án fél százalékponttal 6,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, ennek ellenére a legolcsóbb új hitelek terhei nem csak ezzel a 0,5 százalékkal nőttek - írja a szerdai Világgazdaság. Az erősebb drágulás oka, hogy több, korábban nyújtott alacsony kamatozású hitel megszűnt.

A pénzpiaci és a jegybanki kamatok emelkedését a hitelt felvevő vállalkozások automatikusan meg szokták érezni, a számukra nyújtott hitelek kamata ugyanis többnyire a bankközi kamatlábhoz (bubor) kötött. Az emelés hatása azonban most a lakossági ügyfelekhez is gyorsan elért, már a jegybanki lépést követő napon több hitelintézet kamatot emelt, vagy megszüntette olcsóbb kölcsöneit.

A Világgazdaság összeállítása szerint december 1-jén például az Axa Bank 2 százalékponttal növelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatait, a CIB Bank a hónap eleje óta nem kínálja az 1 éves kamatperiódusú, 10,55 százalékos kamatozású konstrukcióját, az OTP Bank december 1-jétől új referenciakamatokat alkalmaz a lakáscélú és szabad felhasználású hiteleknél: a forinthitelek kamata nőtt, az euróhiteleké csökkent.

A Raiffeisen Bank december 2-án az Újrakezdés hitel kivételével minden kölcsönénél 1 százalék hitelbírálati díjat vezetett be, emellett kamatot is emelt a legtöbb hitelénél, 0,75-0,85 százalék közötti mértékben. A lap összeállítása szerint az Ersténél december 7-én drágultak a hitelek, itt 1-2 százalékkal nőtt a kamat a kölcsön típusától függően.