Vágólapra másolva!
Már az eddigi 14 hónapos elvonás is a működésképtelenség határára sodorta a magán-nyugdíjpénztári szektort, a kormány csütörtöki bejelentése után azonban végképp ellehetetlenül a működésük - közölte csütörtökön a Stabilitás Pénztárszövetség.
Vágólapra másolva!

Megdöbbenéssel értesült a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség arról a kormányzati szándékról, hogy 2012. január 1-jétől továbbra is elterelik a maradó pénztártagok befizetéseit. Ez a lépés - azon túl, hogy jogszerűsége erősen vitatható - a magánpénztári szektor végét jelentheti - írja a szövetség csütörtöki közleménye.

Bába Julianna elnök közölte: a kormány elképzeléseit nem ismerik, a pénztárak semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Aggasztó azonban, hogy a gazdasági miniszter bejelentése szerint az újabb elterelésnek nincs határideje, és egy árva szó sem esett arról, hogy a pénztártagok milyen kompenzációban részesülnek azért, mert befizetéseiket a kormány ismét költségvetési lyukak befoltozására használja.

A szövetség által felkért jogi szakértők megvizsgálják majd, hogy milyen belföldi jogorvoslati lehetőségeik vannak a pénztártagoknak az újabb intézkedésekkel szemben. A szövetség maga ugyanis már nem sokat tehet: a január 1-jén életbe lépő új alaptörvény és a változó alkotmánybírósági törvény értelmében a jövő évtől csak magánszemélyként, illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosán keresztül lehet a nyugdíjpénztári ügyeket tovább vinni.

Az elnök rámutatott: már az eddigi 14 hónapos elvonás is a működésképtelenség határára sodorta a szektort, ugyanis a vagyonátadás és a reálhozamok kifizetésének költségeit az egyszeri levonások mellett a pénztárak a korábban felhalmozott működési tartalékokból fedezték. Azzal, hogy belátható időn belül továbbra sem lesz semmiféle bevétel, miközben a kiadásokat törvényben rögzítik, a magánnyugdíjpénztárakra a gyors megszűnés vár.

Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a költségvetési hiány kezelése érdekében a magánnyugdíjpénztárakban maradt 102 ezer embernek a befizetését újfent magához irányítja a kormány, amiből 48 milliárd forintos bevételt remél.