Vágólapra másolva!
A kormány befolyásának további növelésére tett kísérletként értékelte a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja a Magyar Nemzeti Bankot érintő, szerdán beterjesztett javaslatokat.
Vágólapra másolva!

"Magyarország: tűz alatt a központi bank" címmel írt bejegyzést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén tervezett változásokról a Financial Times brit üzleti lap feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyondbrics. Szerdán ugyanis két olyan javaslat is a parlament elé került, amely szűkíti Simor András, az MNB elnökének mozgásterét, illetve lehetővé teszi a lefokozását alelnökké (a részletekről itt olvashat).

A Financial Times blogja szerint az új jogszabályok célja, hogy bővítse a kormányzati befolyást a független intézmények felett. A szerző emlékeztet rá, hogy a kormány már korábban négy "Orbán-barát" taggal bővítette ki a többek közt az alapkamatról döntő monetáris tanácsot, de úgy látja, ezzel sem elégedtek meg, hiszen az MNB-törvény tervezete szerint tovább bővítenék a testületet. A blognak nyilatkozó elemzők és ellenzéki polikusok egybehangzóan a kormány befolyásának növelését látják a javaslatokban.

Az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan csütörtökön mond véleményt a magyar törvényjavaslatról - írja a Beyondbrics.