Orbán: Magyarország nem adja fel önálló adópolitikáját

Vágólapra másolva!
A kormányfő szerint Magyarországnak nem jelentene biztosítékot egy erős európai költségvetési fegyelem, mert ennél is nagyobb fegyelmet tart a pénzügyeiben.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem kíván csatlakozni semmilyen megállapodáshoz, amely adóharmonizációs lépéseket tartalmaz, vagyis a kormány nem hajlandó feladni az önálló magyar adópolitikának a gazdaságot versenyképessé tevő intézkedéseit - jelentette ki csütörtökön Orbán Viktor. A miniszterelnök Petr Necas cseh kormányfővel tárgyalt, ezután beszélt erről is.

Mint mondta, Magyarországnak bár nem "mi okoztuk az eurózóna válságát, de fontos, hogy az eurózóna ezt minél hamarabb leküzdje azt, és mi megoldani sem tudjuk ezt a válságot, de akadályokat sem kívánunk gördíteni az elé, hogy az eurózóna tagállamai megoldják a nehéz, nyitott kérdéseket."

Orbán Viktor óriási vállalkozásnak nevezte a közös pénz mögé közös költségvetési politika felépítését, amelyhez Magyarország nevében sok sikert kívánt.

A kormányközi megállapodással kapcsolatban hozzátette: Magyarország a költségvetési fegyelem és kiszámítható gazdaság szempontjából az egyik legjobb az Európai Unióban, mivel külső kényszer nélkül is betartja a pénzügyi ésszerűség szabályait. Éppen ezért Magyarországnak garanciát és biztosítékot nem jelentene egy erős európai költségvetési fegyelem, mert saját érdekünkben még ennél is nagyobb fegyelmet tartunk a pénzügyeinkben.

Petr Necas cseh miniszterelnök szerint Magyarországhoz hasonlóan országának sem lenne előnyös egy olyan uniós megállapodás, amely közvetlen vagy közvetett módon a tagállamok közötti adóharmonizációt irányozná elő.