Vágólapra másolva!
Mind a bevételi, mind a kiadási oldalhoz hozzá fog nyúlni a kormány annak érdekében, hogy tartjható legyen a jövő évre tervezett költségvetési hiány - mondta Varga Mihály. A Miniszterelnökség államtitkára szerint annyira bizonytalan a helyzet, hogy nem szabad minden tartalékot felélni, és leginkább a fogyasztási adók területén lát lehetőséget a bevétel növelésére.
Vágólapra másolva!

Mintegy 100-150 milliárd forint átcsoportosítására lesz szükség ahhoz, hogy a lassabb gazdasági növekedés és a gyengébb forint ellenére is tartani lehessen a 2012-es költségvetési hiányt - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára csütörtök reggel a Tv2 Mokka című műsorában. Varga szerint mind a bevételi, mind a kiadási oldalon lesznek átcsoportosítások (Varga Mihály az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy 100-200 milliárd forintos kiigazításra van szükség a költségvetés újratervezésre során).

"Annyira nem lehet ma kiszámítani, mi történik 2012-ben, hogy mindenképpen szükség van tartalékra" - mondta Varga a csütörtök reggeli műsorban arra kérdésre, hogy a szükséges összeget a költségvetési tartalékból biztosítják-e. Az államtitkár szerint még egyszer felülvizsgálják a tárcák költségvetését, és ha lehet, zárolnak összegeket. Az államtitkár elismerte, hogy a bevételi oldalon kicsi a mozgástér, mivel az adórendszerhez nem szeretnének hozzányúlni, legfeljebb bizonyos fogyasztási adók emelkedhetnek.

Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtökön délben jelenti be, hogy milyen módosításokat kíván végrehajtani a kormány a 2012-es költségvetés még el nem fogadott tervezetén. Varga Mihály a Tv2-nek megerősítette: a sarokszámokhoz nem kívánnak hozzányúlni, mert a cél az, hogy Magyarország kikerüljön a túlzott deficit miatt 2004 óta folyó EU-s eljárásból.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) esetleges összevonásáról Varga azt mondta: az ötlet "nem ördögtől való", és el kell gondolkozni azon, hogy jól működik-e a jelenlegi rendszer, ha nem sikerült megállítani az eladósodást és a devizahitelek elterjedését. Az államtitkár ugyanakkor úgy fogalmazott: a kormány hamarosan kialakítja álláspontját az összevonást lehetővé tevő javaslatról. Varga Mihály az [origo]-nak még arról beszélt, hogy a Bankszövetség mellett kiegyezésre törekednek a jegybankkal is.